economie

07 jan 2003, 00:12

NOM participeert in Bair bv: datapublishing

De Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) in Groningen gaat participeren in een onderneming die zich richt op database publishing.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De NOM gaat participeren in Bair bv. Bair is een bedrijf dat gespecialiseerd is in database publishing. Dit is een techniek waarmee op basis van in databases opgeslagen informatie, automatisch opgemaakte publicaties worden gegenereerd, zowel op papier als in digitale vorm. De NOM neemt een participatie in Bair om de groei van het bedrijf zowel nationaal als internationaal te stimuleren. In eerste instantie is de aandacht gericht op de Benelux en als volgende stap Duitsland. Bair is gevestigd in Drachten en heeft klanten afkomstig uit het gehele land.
Bair heeft een database publishing systeem ontwikkeld onder de naam "Pectora". Het is uitermate gebruiksvriendelijk en breed inzetbaar. "De essentie is dat we de inhoud en lay-out van publicaties onafhankelijk opslaan in databases. Deze inhoud wordt daardoor universeel bruikbaar in elk type publicatie", volgens dhr. Heidstra algemeen directeur van Bair.
Door het toepassen van database publishing, is het eenvoudig om publicaties in verschillende talen uit te brengen. "Bedrijven die worstelen met het beheren van een pakket documentatie in verschillende talen kunnen veel voordeel doen met ons pakket", aldus dhr. Heidstra. "Eenmaal aangemaakte tekstdelen, inclusief vertaalde teksten kunnen erg simpel worden hergebruikt. Het keer op keer opnieuw vertalen is dus overbodig".
Pectora is ook als webenabled versie verkrijgbaar. Gebruikers kunnen on-line hun teksten beheren, wijzigen of vertalen én publiceren. Aangesloten gebruikers kunnen overal ter wereld on-line de beschikbare en centraal beheerde documentatie publiceren. Altijd de juiste inhoud en opgemaakt volgens de vastgelegde en centraal beheerde huisstijl.
De NOM heeft circa € 100 miljoen geïnvesteerd in ±130 bedrijven. Zij verschaft risicodragende financiering en verleent diensten aan ondernemingen die gevestigd zijn of zich gaan vestigen in Groningen, Friesland of Drenthe. De NOM richt zich onder meer op het financieren van bedrijfsactiviteiten, joint ventures, management buy-outs/buy-ins en aandelenoverdracht, vooral in het kader van opvolging.