economie

22 okt 2007, 10:10

NOM organiseert congres over sectoren waar het Noorden goed in is: water, energie, life sciences en sensoren

Donderdag 25 oktober 2007 organiseert de N.V. NOM het congres Noord-Nederland Piekt! in de Martiniplaza te Groningen. Meer dan 550 gasten uit heel Nederland ervaren deze dag dat Groningen, Fryslân en Drenthe een voorsprong nemen. Zeker als het gaat om de vier pieken: water, energie, life sciences/agro en sensor.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Waarom Noord-Nederland Piekt!
In april 2006 werd de beleidsnotitie van het ministerie van Economische Zaken gepubliceerd met de titel: Pieken in de Delta, Gebiedsgerichte Economische Perspectieven. Hiermee wil het kabinet bijdragen aan de ambitie om van Nederland een concurrerende en dynamische economie te maken. Noord-Nederland heeft kansen binnen vier sectoren, de zogenaamde pieken: energie, water, life sciences/agro en sensor. Onder andere door de promotiecampagne Noord-Nederland Piekt!, wil de NOM laten zien dat Noord-Nederland een expertisecentrum op het gebied van de vier pieken is. De NOM wil deze positie versterken door innovatie, samenwerking en kennisuitwisseling te stimuleren en nieuwe bedrijven voor de regio te winnen. De campagne is gericht op potentiële investeerders en intermediairs, maar ook overheden, bestuurders en stakeholders.

De Pieken in het Noorden
Pieken met vooraanstaande kennis, opvallende innovatiekracht en een streven naar internationale topprestaties:
• Energie. Een krachtige, volwassen sector met de community Energy Valley als motor. Een sector die streeft naar (duurzame) innovatie, kennisontwikkeling en verdere uitbouw van bedrijvigheid.
• Water. Een ijzersterk cluster waarin Technologisch Topinstituut Wetsus het middelpunt is van innovatie op het gebied van duurzame watertechnologie.
• Life Sciences/Agribusiness. Kennisleveranciers als het UMCG, de RuG en Van Hall Larenstein voeden de vernieuwingsdrang van deze snelgroeiende noordelijke sector. Met het thema Healthy Living and Aging zal Life Sciences/Agribusiness kunnen uitgroeien tot een internationale piek.
• Sensor. Met ASTRON / LOFAR als wetenschappelijke wereldspeler en Sensor Universe als zeer actieve community heeft deze jonge sector grootse perspectieven op het gebied van intelligente sensorsystemen.

Programma
Onder leiding van dagvoorzitter Edwin Rutten start het congres met een presentatie van Andreas von Richter (General Electric Europe) en van Martin Hinoul van de K.U. Leuven R&D. Siem Jansen, directeur N.V. NOM, lanceert de film: Roadmap van het Noorden. De film laat middels vijf projecten de kruisverbanden tussen de pieken zien. Ondernemend Noord-Nederland laat zich zien op de demovloer; meer dan 50 bedrijven tonen hun producten en diensten!

Primeur
Tijdens het congres wordt het boek: ‘Dit is Super! Roadbook van het Noorden’, gepresenteerd. Het is een uniek boek over Noord-Nederland. Vooralsnog alleen verkrijgbaar tijdens het congres. Reden te meer om langs te komen.