economie

08 jun 2002, 00:12

NOM: MKB in Groningen moet profiteren van defensie-orders (28 mei)

De NOM vindt dat de Groningse en andere noordelijke bedrijven in het midden- en kleinbedrijf meer moeten profiteren van compensatieorders van defensie. Om de Groningse bedrijven op deze unieke mogelijkheid te wijzen is er dinsdag 28 mei een bijeenkomst in het Golden Tulip Hotel in Paterswolde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij zijn maar weinig ondernemers bekend met het feit dat er geld te verdienen valt aan compensatie-orders. Dat zijn orders uit het buitenland die in Nederland moeten worden geplaatst als tegenprestatie voor orders van het ministerie van defensie.
Als defensie in het verleden voor miljarden in Amerika aan materieel afnam, zijn de Amerikanen verplicht een bepaald aantal tegen-orders in Nederland te plaatsen. Volgens de NOM kan het Noorden daar handig op inspelen. De orders kunnen militair maar ook civiel zijn. Maar het gaat in alle gevallen om industriƫle activiteiten.
Tijdens de bijeenkomst dinsdag 28 mei in het Golden Tulip Hotel in Paterswolde worden er onder meer presentaties verzorgd door het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin en het Duitse Krauss-Maffei Wegmann. Ook zijn er inleidingen van vertegenwoordigers van het ministerie van economische zaken en van de Stichting Nederlandse Industriƫle Inschakeling Defensieopdrachten. (www.nom.nl)