economie

19 aug 2002, 00:12

Nieuw boekje Groningse VVV om ‘borgen-toerisme’ te stimuleren

De VVV Stad Groningen heeft een nieuw boekje op de markt gebracht: ‘Borgen in het Groninger land’. Het bevat acht ‘ontdekkingstochten’ door de Ommelanden, waarbij de borgen centraal staan. De uitgave is mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), EZ/Kompas, om te stimuleren dat toeristen die de stad Groningen bezoeken ook naar het platteland gaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De VVV kantoren, en de onlangs geopende cultuurbalie in het Groninger museum verkopen het boekje voor 1 euro. Daarnaast wordt het onder de aandacht gebracht van verblijfsaccommodaties en attracties. Toeristen die eenmaal in Groningen zijn, moeten hier liefst zo lang mogelijk blijven en veel ondernemen in Stad en Ommeland. Goed promotiemateriaal dat mensen wijst op de mogelijkheden draagt daaraan bij.
De ongekende recreatieve mogelijkheden van de Ommelanden
De ontdekkingstochten in het boekje zijn niet alleen interessant voor toeristen. Menig Stadjer zal ontdekken dat er net buiten de Stad meer te beleven is dan ooit gedacht. Het leuke is dat het bezoek aan een van de borgen gecombineerd wordt met andere belevenissen op het gebied van cultuur en natuur. De vier museumborgen, Fraeylemaborg, Menkemaborg, Nienoord en Verhildersum hebben nog het hele seizoen hun overzichtstentoonstelling in het kader van het borgenjaar. Leuk te combineren met een bezoek aan opengestelde boerderijtuinen, galeries, musea in de buurt, bijvoorbeeld ook een tochtje met de kano door de Groninger maren, naar borg Verhildersum en verder met de fiets naar het Theemuseum in Houwerzijl. Zelfs een fietstocht voor ouders met kinderen vanuit Nienoord, waarbij een speciale fietstas meegaat, gevuld met instrumenten zoals een natuurgids, zoekkaart voor vlinders, Optic Wonder, loeppotje, schepnetje, verrekijker en nog veel meer! Op landgoed Ekenstein maakt u een wandeling door het park voorzien van walkman met speciaal gecomponeerde muziek. Daarbij past een bezoek aan museum Stad Appingedam; een 13e eeuws dubbelpand waarin de bouwhistorie perfect te zien is. En bent u al eens op bezoek geweest bij Maya Wildevuur in de Ennemaborg? Als u daar toch bent mag u de Engelse theewinkel Brodie niet missen en een stukje van de Groninger historie die goed is uitgebeeld in het klokkengieterijmuseum en het museum Slag bij Heiligerlee.
Op zaterdagmiddag in augustus: open huis Piloersemaborg
Speciale actie in het kader van het nieuwe boekje is de openstelling van borg Piloersema in Den Ham. Op zaterdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur geeft borgvrouwe Wynetta Temmen bezoekers tegen betaling van 2,50 een rondleiding door huis en tuin. Deze enig bewaard gebleven boerderijborg is normalerwijs alleen toegankelijk voor mensen die er gaan logeren of er een partij of vergadering organiseren. Nu heeft iedereen de kans eens te zien hoe de hereboeren vroeger leefden. De laatste bewoners hebben het huis compleet ingericht achtergelaten.