economie

13 feb 2002, 00:12

Minister Vermeend onder indruk Gronings werkgelegenheidsbeleid

Minister Willem Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is onder de indruk van de manier waarop de gemeente Groningen mensen uit de bijstand weer een betaalde baan weet te bieden. Dat bleek gisteren tijdens een werkbezoek van Vermeend aan de gemeente Groningen. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de daling van het aantal bijstandsgerechtigden in Groningen aanmerkelijk hoger dan het landelijk gemiddelde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Oud-Groninger Vermeend – geboren en getogen in Hoogezand-Sappemeer – was naar Groningen gekomen om met wethouder Tjerk Bruinsma (PvdA) afspraken te maken over een verdere terugdringing van het aantal mensen met een bijstandsuitkering. Bruinsma was in Groningen initiatienemer van een van Amerika (Wisconsin) afgekeken aanpak om alles op haren en snaren te zetten om werkzoekenden aan een baan te helpen. Daarbij worden mensen met een bijstandsuitkering maximaal geholpen, door alle mogelijke instanties. Maar wie niet mee wil werken wacht een strenge aanpak. Dit beleid lijkt nu te werken.
Ook volgens de minister heeft Groningen de zaken zeer goed op orde. Het aantal bijstandsgerechtigden is de afgelopen jaren met bijna dertig procent gedaald tot circa 9000. Dat is ruimschoots boven de gemiddelde daling in Nederland van 23 procent. Zo’n 70 procent van de bijstandsgerechtigden is ingedeeld in fase 4 (zeer moeilijk bemiddelbaar).
De komende jaren moet Groningen ongeveer 2900 mensen extra uit de bijstand zien te helpen. Daarnaast worden projecten uitgevoerd die zich specifiek richten op werk voor allochtonen, aangezien de werkloosheid onder hen nog relatief hoog is.
Groningen heeft met minister Vermeend tevens afgesproken adequate maatregelen te nemen, zoals strafkortingen en stopzetting van uitkering, tegen mensen die onvoldoende hun best doen om aan het werk te gaan. Als Groningen de afgesproken inspanningen goed uitvoert, krijgt de gemeente voor deze maatregelen een vergoeding van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11,8 miljoen euro. De afspraken lopen tot en met het jaar 2004.