Economie

Manager Groningse Agentschap Telecom behartigt Nederlandse belangen tijdens wereldconferentie in Geneve

Chris van Diepenbeek, manager bij Agentschap Telecom in Groningen – onderdeel van het ministerie van EZ – is komende week deelnemer aan een belangrijke wereldconferentie in Geneve. Hij moet er de Nederlandse belangen behartigen op het gebied van de telecommunicatie. Er staat veel op het spel. Een interview met Van Diepenbeek over de voor het Agentschap Telecom belangrijke conferentie.


Leestijd: 3 minuten

GENEVE – Het Groningse Agentschap Telecom is één van de belangrijkste Nederlandse deelnemers aan de Wereld Radiocommunicatie Conferentie (WRC) in Genève. De Conferentie is de grootste en invloedrijkste ter wereld op het gebied van radiocommunicatie. De komende maand discussiëren circa 3000 gedelegeerden uit ongeveer 150 landen over de verdeling van de frequentieruimte voor – onder meer – luchtvaart, satellietverkeer en telecom. Het bedrijfsleven volgt de ontwikkelingen nauwgezet, want de belangen zijn enorm. Voor de technische kennis teren de deelnemende landen voor een belangrijk deel op de expertise van Agentschap Telecom. Dit agentschap van het Ministerie van Economische Zaken staat qua technische kennis aan de wereldtop en die kennis is cruciaal bij de uitwerking van veel discussiepunten.

Chris van Diepenbeek werkt bij Agentschap Telecom in Groningen (onderdeel van het ministerie van EZ) als manager Internationale Zaken en heeft ruim 25 jaar ervaring, onder andere als voorzitter van diverse grote internationale congressen en conferenties. Hij weet als geen ander hoe het politieke speelveld tijdens zo’n conferentie eruit ziet.

Enorme belangen

“De belangen van het bedrijfsleven zijn gigantisch. Het bedrijfsleven bespreekt ook telkens weer met de onderhandelingsdelegaties de inzetten en eventuele compromisvoorstellen. In de inzet van de verschillende landen kun je de bedrijven meestal wel herkennen. Zo ziet de goede kijker wel in de onderhandelingsinzet van Finland, waar men gevoelig is voor het gedachtegoed van Nokia. Voor Zweden is dat Ericsson. Nederland heeft niet zulke grote mobiele telefoonbedrijven, maar in Den Haag zit bijvoorbeeld wel New Skies Satellite, een grote satellietoperator. Traditioneel hecht Nederland ook veel belang aan het gebruik van radio voor wetenschappelijke doelen zoals meteorologie en radioastronomie. Zeker bij de discussies over de satellietfrequenties zal Nederland ongetwijfeld rekening houden met hun wensen.”

Discussiepunten

Er zijn op de wereldconferentie voor Nederland vier belangrijke discussiepunten. De eerste is het vinden van extra frequentieruimte voor mobiele telefonie en de opvolgers van de bekende GSM’s. In de wereld wordt steeds meer mobiel gecommuniceerd, niet alleen via de mobiele telefoongesprekjes maar ook via data, video en televisie. De behoefte aan ruimte voor deze technieken wordt steeds groter. Die ruimte moet worden gezocht en vastgelegd. UMTS staat vooral voor de Europese landen hoog op de agenda. Een tweede belangrijk agendapunt is het zoeken naar meer ruimte voor de communicatie en navigatie binnen de luchtvaart en het derde punt is extra ruimte voor satellieten voor wetenschappelijk gebruik. “Nieuwe technieken voor bijvoorbeeld weersvoorspellingen en klimaatveranderingen vragen de komende jaren steeds meer ruimte en die moeten we nu zien te vinden”, aldus Van Diepenbeek. Een vierde belangrijk punt is het vinden van een oplossing voor het tekort aan frequentieruimte voor de Wereldomroep.

Nederlandse delegatie

De Nederlandse delegatie in Genève omvat in totaal 20 mensen en staat onder leiding van het Directoraat Generaal Energie en Telecom (DGET) van het ministerie van Economische Zaken. In voorbereiding op de Wereldconferentie in Genève, heeft Agentschap Telecom intensief contact gehad met diverse belanghebbenden, zoals de ministeries van OCW en Defensie, de NOS en KPN en hun wensen besproken. Behalve Agentschap Telecom en DGET maken ook vertegenwoordigers van Defensie, de radar-industrie, een satelliet operator, de Wereldomroep, de European Space Agency (ESA), de radio astronomie en de zendamateurs deel uit van de Nederlandse delegatie.