Economie

Leerwerkplekken in noordelijke wijken worden gestimuleerd: 2,9 miljoen euro

Een duwtje in de rug: dat is wat een leerwerkplek kan zijn. Mensen krijgen de mogelijkheid om een opleiding te doen, geld te verdienen, en daarmee op eigen benen te gaan staan. Dit wordt in de noordelijke wijken van Groningen gestimuleerd met 2,9 miljoen euro vanuit het zogeheten Just Transition Fund (JTF).


Leestijd: 2 minuten

Directeuren van WerkPro, Alfa-college en Werk & Participatie van de gemeente
Directeuren van WerkPro, Alfa-college en Werk & Participatie van de gemeente

Het plan focust zich op de acht noordelijke wijken van Groningen: Vinkhuizen, Paddepoel, Selwerd, Tuinwijk, De Hoogte, Indische Buurt, Professoren Buurt en Oosterparkwijk. 

Het plan, genaamd ‘De wijk als leerwerkplek’, is ontwikkeld door WerkPro, Alfa-college(namens mbo Groningen) en de gemeente. Deze partijen mochten vrijdagmiddag een cheque in ontvangst nemen van Carine Bloemhoff, voorzitter van de arbeidsmarktregio Groningen Noord-Drenthe, en lid van de stuurgroep JTF. “Met dit project kunnen we jongeren en andere wijkbewoners die nog niet aan het werk zijn of naar school gaan op weg helpen richting (betaald) werk of een opleiding.”

AanDeBak-garantie

Het plan bestaat uit verschillende onderdelen. Een daarvan is de zogeheten ‘AanDeBak-garantie’. Dat betekent dat in bepaalde sectoren inwoners baangarantie krijgen als ze een opleiding op mbo-niveau of een stage afronden. Werkgevers in onder andere de bouw en techniek hebben zich hieraan gecommitteerd. Ook woningcorporaties werken hieraan mee door ervoor te zorgen dat er genoeg werk is voor werkgevers die mensen in dienst nemen. Op deze manier wordt nog een probleem opgelost: deze sectoren hebben een nijpend tekort aan vakmensen. 

Mbo-opleidingen spelen hierin een belangrijke rol. Door de medewerking van scholen kunnen jongeren, statushouders en werkzoekenden, deels in hun eigen wijk opleidingen op het gebied van techniek, duurzaamheid en circulariteit volgen. 

Activiteiten in de wijk en wijkgildes

Verder zijn er verschillende activiteiten in de wijken waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen inzetten voor hun wijk, en zich kunnen ontwikkelen. In het GroenHuis in De Hoogte worden bijvoorbeeld kapotte huishoudelijke apparaten gerepareerd. In alle wijken rapen bewoners zwerfvuil, en er zijn verschillende weggeefwinkels. 

De afgelopen jaren zijn er ‘wijkgildes’ ontstaan vanuit deze activiteiten. Bij een wijkgilde kunnen bewoners in hun eigen wijk werkervaring opdoen en een diploma halen. Uit verschillende pilots is gebleken dat dit een erg succesvolle constructie is: 85% van de deelnemers haalt een diploma of praktijkverklaring, bijna een kwart krijgt een baan, en nog eens bijna een kwart stroomt door naar een vervolgopleiding. Volgens Cees Jan Gieskes, directeur-bestuurder van WerkPro, maakt de bijdrage van JTF het mogelijk om de wijkgildes ook uit te rollen in andere wijken. 

Just Transition Fund 

Het Just Transition Fund is een Europees fonds dat gebieden moet helpen die sociaal en economisch het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Zo wil de Europese Unie de sociaal-economische ongelijkheid verkleinen.