economie

04 sep 2002, 00:12

Kantorenoverschot blijft fors toenemen, ook in Groningen

In Nederland wordt het kantorenoverschot almaar groter. De leegstand neemt schrikbarend toe. Daarvoor heeft de Nederlandse Vereniging van Projectontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) gewaarschuwd. Ook dreigt meer leegstand in noodlijdende ICT-bedrijven, die hun kantoren geheel of gedeeltelijk te huur aanbieden. Dit gebeurt vooral in Groningen, de Randstad en nabij Schiphol.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vraag naar nieuwe kantoorruimte neemt af, maar de bouwondernemers komen dit jaar op een recordhoeveelheid van 2,6 miljoen vierkante meter nieuwe kantoren. De nieuwe projecten zijn nog een gevolg van de groei van het aantal kantoorbanen in de voorbije jaren.
Nu de economie terugvalt en minder bedrijven willen uitbreiden, verwacht de NVB dat circa 1,1 miljoen vierkante meter nieuwe kantoorruimte per jaar voldoende zou zijn. Inmiddels zit er echter de komende jaren circa 1,9 miljoen vierkante meter per jaar aan nieuwe kantoorprojecten aan te komen. Het nieuws komt alles behalve uit de lucht vallen. De NVB waarschuwde projectontwikkelaars al twee jaar geleden voor leegstand. Die waarschuwing was kennelijk aan dovemansoren gericht, erkent Rietdijk.