economie

23 nov 2001, 00:12

Kamer van Koophandel: ‘OZB-tarieven in Groningen nog steeds te hoog’

De tarieven voor de Onroerend Zaak Belasting (OZB) in Groningen zijn minder gedaald dan in andere provincies in het land. Dat stelt althans de Kamer van Koophandel Groningen na een onderzoek naar de lokale lasten. Die lasten zijn het hoogste in Scheemda en het laagst in Vlagtwedde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor de zevende keer heeft de Kamer van Koophandel een onderzoek ingesteld naar de ontwikkeling van een aantal voor bedrijven belangrijke lokale lasten. In heel Nederland zijn in 2001 de tarieven voor de OZB gedaald. Dat komt omdat er een herwaardering van woningen en bedrijfsgebouwen heeft plaatsgevonden. Wanneer de tarieven niet gedaald waren dan zouden de opbrengsten van de OZB exorbitant gestegen zijn door de grote waardestijging van de onroerende zaken in de laatste jaren.
Maar wat volgens de Kamer van Koophandel opvalt is dat in de provincie Groningen de tarieven minder zijn gedaald dan in andere provincies in het land. Groningen blijft daardoor een provincie met hoge OZB-tarieven. Jarenlang kende de gemeente Reiderland de hoogste tarieven in Groningen en in Nederland.Die gemeente besloot de tarieven met 35,44 procent te verlagen, waardoor Reiderland niet meer in de top staat. Maar nu heeft een andere Groningse gemeente, namelijk Scheemda, deze positie ingenomen.
Tot de duurste gemeenten in de provincie Groningen behoren nu Scheemda en Reiderland. De goedkoopste gemeenten zijn Vlagtwedde, Marum, Haren, Leek en Zuidhorn. Op de ranglijst van provincies neemt de provincie Groningen een middenpositie in en behoort dus noch tot de duurste, noch tot de goedkoopste provincies van Nederland.