economie

12 sep 2002, 00:12

Jaarbeurs Groningen zorgt voor sterke economische impuls

De Jaarbeurs Groningen, die vandaag van start gaat in de Martiniplaza Groningen, zorgt dit jaar voor een stevige impuls van de Groningse- en de noordelijke economie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat is niet alleen te danken aan het feit dat er dit jaar opnieuw rond de 100.000 bezoekers worden verwacht van deze beurs, die duurt tot en met 8 september. Deze bezoekers knopen veelal ook een bezoek aan de binnenstad van Groningen vast aan hun bezoek aan de Jaarbeurs. Maar bovenal zorgen ze voor een forse omzet van de vele honderden standhouders op deze beurs.
Volgens directeur R. Huizinga heeft de Jaarbeurs, die dit jaar voor de 34ste keer gehouden wordt, een magneetfunctie. ‘Van alle bezoekers komt 28 procent uit Friesland, 23 procent uit Drenthe en acht procent komt van elders. Dat betekent dat vele tienduizenden niet-Groningers dankzij de Jaarbeurs de stad Groningen bezoeken’.
Volgens hem worden er jaarlijks uitstekend zaken gedaan op de Jaarbeurs Groningen, die qua formule mikt op het hele gezin. Dus zowel voor vader en moeder als voor de kinderen is er veel van hun gading te vinden. ‘Neem nu de HiFi-afdeling: er zijn mensen die speciaal naar de Jaarbeurs komen om daar hun installatie te kopen. Volgens standhouders worden er soms installaties verkocht met een waarde van tienduizenden euro’s’.
Opmerkelijk is dat de Jaarbeurs Groningen er de laatste jaren in slaagt om het aantal bezoekers te stabiliseren. ‘Er zijn collega-standhouders die zich afvragen hoe wij dat toch doen, want je ziet dat beurzen het overal in Nederland bijzonder moeilijk hebben en dat ze te kampen hebben met dalende bezoekersaantallen. Maar wij in Groningen slagen er tot ieders verbazing in stabiel te blijven’, aldus Huizinga. Volgens hem lukt dit de organisatie dankzij twee factoren. ‘Door keihard te werken. En door heel duidelijk in te spelen op de wil van de consument’.
De gemeente Groningen onderkent de waarde en betekenis van de Jaarbeurs Groningen overigens ten volle. De afdeling Economische Zaken zorgt onder meer voor facilitering van de Jaarbeurs.