Economie

Partnerbijdrage

Voys en Spindle richten stichting op voor wereldwijde internettoegang

Telecombedrijf Voys en softwareontwikkelaar Devhouse Spindle, beide uit Groningen, zetten een stichting op om ongelijkheid wegens gebrek aan toegang tot vrije communicatie te verhelpen. “In 2002 heb ik in Haïti ervaren wat de impact is van het niet hebben van toegang tot informatie en communicatie op een maatschappij en inwoners. Daar ontstond de droom om dit aan te pakken. Toen ik terugkwam heb ik Voys opgericht, met in mijn achterhoofd dat ik deze mensen wil helpen aan vrije communicatie. Nu zijn we groot genoeg om hierin écht wat te betekenen.” aldus Mark Vletter, eigenaar van Voys en initiatiefnemer van 48percent.org.


Leestijd: 1 minuut

Voys en Spindle richten stichting op voor wereldwijde internettoegang
Voys en Spindle richten stichting op voor wereldwijde internettoegang

“48 procent van de wereldbevolking heeft op dit moment geen toegang tot internet", zo geeft Vletter aan "Ook zijn er plaatsen waar overheden ernstige inbreuk op de privacy van burgers doen. Met de stichting 48percent.org willen we vrije communicatie brengen naar deze 48 procent.”

De essentiële eerste stap om vrije communicatie mogelijk te maken is het wereldwijd beschikbaar maken van elektriciteit. Inmiddels zijn hier innovatieve oplossingen voor bedacht. Voys en Spindle zoeken hiervoor onder meer de samenwerking op met het team van de Lightyear One: de eerste elektrische auto die zichzelf oplaadt door middel van zonne-energie.

Over Voys en Spindle
Voys is een spin-off van TNO en levert sinds 2006 zakelijke telefonie aan bedrijven. Spindle is de tak van softwareontwikkelaars die in 2012 van Voys is afgesplitst. Spindle ontwikkelt open source software dat zakelijke communicatie efficiënter en persoonlijker maakt. Het gemeenschappelijke doel van beide organisaties is om vrije communicatie naar de wereld te brengen.

Klik hier voor meer informatie over het gedachtegoed achter de stichting 48percent.org.