Economie

Holland Norway Lines: 400.000 passagiers, maar einde nabij

Bijna 400.000 passagiers vervoerd, enorm veel publiciteit gekregen, maar toch lijkt een faillissement nabij. Holland Norway Lines BV (HNL) heeft woensdagmorgen surseance van betaling aangevraagd bij de rechtbank. Dat zou het einde betekenen van de maatschappij die vorig jaar met veel succes uit de startblokken ging in de Eemshaven.


Leestijd: 1 minuut

Holland Norway Lines in Eemshaven: 186.000 passagiers in acht maanden tijd
Holland Norway Lines in Eemshaven: 186.000 passagiers in acht maanden tijd

“De bedrijfsvoering staat onder druk, mede door de financiële verliezen die begin dit jaar zijn geleden in verband met de onrustige periode in de Eemshaven. In afwachting van verdere ontwikkelingen vaart de MS Romantika voorlopig niet en is de kaartverkoop stilgelegd”, zo laat het bedrijf weten in een toelichting op de aankondiging van het aanvragen van de surseance van betaling.       

De oorzaak van de druk op de bedrijfsvoering van het nog jonge bedrijf ligt vooral in de onrustige periode begin dit jaar door het gedwongen vertrek uit de Eemshaven.

Een periode met veel annuleringen en extra kosten, maar ook met een grote impact op toekomstige boekingen. Toch zag voor HNL na de herstart in Cuxhaven, Duitsland, en vervolgens een succesvolle start in Emden (1 juni) de toekomst er weer rooskleurig uit. HNL heeft echter meer tijd nodig om de financiële verliezen van begin dit jaar goed te maken, zo laat het bedrijf weten in een persverklaring.   

Vierhonderd medewerkers

Alle medewerkers in Groningen, het Noorse Kristiansand en aan boord van de cruiseferry zijn vandaag geïnformeerd.

Sinds de start in 2022 hebben bijna 400.000 passagiers gevaren op de cruiseferry MS Romantika. Het bedrijf groeide in korte tijd uit van een start up tot een volwaardige organisatie, met bijna 400 medewerkers.