economie

23 okt 2007, 09:09

Herontwikkeling voormalig gasfabriekterrein Stadskanaal

Woensdag 24 oktober 2007 ondertekenen wethouder Ferry Booij van de gemeente Stadskanaal, gedeputeerde Rudi Slager van de provincie Groningen en manager Real Estate Geert Huisman van Essent een samenwerkingsovereenkomst over het voormalige gasfabrieksterrein Stadskanaal. Dit maakt de sanering en herontwikkeling van het terrein mogelijk, ruim veertig jaar na het staken van de gasproductie. In de overeenkomst wordt afgesproken hoe de kosten van ca. 3,5 miljoen worden verdeeld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Verontreiniging

Tussen 1908 en 1965 was de voormalige gemeentelijke gasfabriek in Stadskanaal actief. Door de activiteiten van de voormalige gasfabriek is de bodem en het grondwater ernstig verontreinigd met cyanideverbindingen,

Creosoot, Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK) en zware metalen. De aard en omvang verontreinigingen in de grond en het grondwater zijn grotendeels in kaart gebracht.

Sanering
De gemeente zal het gasfabrieksterrein herontwikkelen als een laatste fase van de revitalisering van het Bedrijvenpark Stadskanaal. Momenteel wordt hard gewerkt aan een saneringsplan en een bestek voor de aanbesteding van de werkzaamheden. Naar verwachting kan de sanering in de tweede helft van 2008 worden gestart. Voorafgaand aan de sanering worden de opstallen gesloopt.

Vijf gasfabriekterreinen


In de provincie is de gemeente Stadskanaal een van de vijf gemeenten die een gasfabriekterrein heeft dat nog niet is schoongemaakt, naast Appingedam, Bedum, Pekela en Winschoten. Sanering van de vervuilde bodem is zeer kostbaar en marktpartijen haken af, omdat projecten moeilijk rendabel te maken zijn. Sinds 2001 stimuleert de provincie de vijf betrokken gemeenten om een oplossing te vinden voor deze complexe problematiek.