economie

22 apr 2002, 00:12

Groningse ziet nieuwe markt in hulp aan vrouwen in de overgang

Een ondernemende Groningse, werkzaam in de zorgsector, is een praktijk begonnen als overgangsconsulente in de wijk De Held.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanaf 1 mei 2002 opent Maria Haverkort haar deuren als overgangsconsulente in Groningen, Jacob Schorerstraat 67 ( De Held). Zij neemt de praktijk over van Truus van Ool, overgangsconsulente in Zuidwolde. . Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 80% van de vrouwen in de overgang last van overgangsklachten heeft. Aangezien in Nederland alleen al meer dan 1 miljoen vrouwen in de overgang zijn, betekent dit dat maar liefst 800.000 vrouwen overgangsklachten hebben. Van deze vrouwen zegt 33% de klachten als ernstig te ervaren, zelfs zodanig dat ze er echt ziek van zijn. De overgang duurt gemiddeld tien jaar en kan voor deze groep vrouwen flinke gevolgen hebben voor de kwaliteit van hun leven.
Veel van de overgangsklachten zijn onnodig of hoeven veel minder ernstig te zijn. Vanuit zowel de reguliere- als alternatieve gezondheidszorg zijn er vele behandelingsmogelijkheden. Naast de klachten blijkt dat deze vrouwen een grote behoefte hebben aan informatie en begeleiding. Problemen in het gezin of op het werk, door de klachten, komen maar al te vaak voor. Helaas is er in het huidige zorgsysteem vaak niet voldoende tijd om hen goed te informeren en te begeleiden. Maria Haverkort heeft haar opleiding tot overgangsconsulente gevolgd bij de organisatie Care for Women. Care for Women is een organisatie die gespecialiseerd is op de gezondheid van vrouwen in de overgang. Omdat Care for Women waarde hecht aan uiterste zorgvuldigheid wordt zij voor haar medische activiteiten geadviseerd door onafhankelijke experts waaronder dr. R. Barentsen uit het Academisch Ziekenhuis der Vrije Universiteit te Amsterdam (VU) en dr. P.H.M. van de Weijer, verbonden aan het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Beiden zijn experts op het gebied van de overgang.
Maria Haverkort heeft in haar functie als overgangsconsulente een eigen praktijk. Vrouwen kunnen zelf met haar een afspraak maken. Tijdens het consult bekijkt zij welke klachten daadwerkelijk afkomstig zijn van de overgang. Zij geeft uitleg wat er gebeurt tijdens de overgang, wat men kan verwachten, hoelang deze periode gemiddeld duurt etc. Ook geeft zij handige tips over voeding, kleding etc., waardoor een vrouw ook zelf maatregelen kan nemen om minder last van klachten te hebben. Daarnaast adviseert zij over de vele mogelijkheden voor behandeling van klachten. Naast Hormoontherapie is zij ook opgeleid met de mogelijkheden vanuit de alternatieve geneeskunde. Te denken valt aan Homeopathie, Fytotherapie, Voedingssupplementen, etc. Tijdens de overgang komen bij vrouwen vaak vragen over borstkanker, botontkalking en hart- en vaatziekten naar voren. Daaraan wordt tijdens het consult uitgebreid aandacht besteed.
De overgang is echter niet alleen een lichamelijk proces. Naast de behoefte aan informatie en een adequate behandeling blijkt dat er een enorme behoefte bestaat aan ondersteuning en erkenning van het probleem. Als overgangsconsulente biedt zij vrouwen ondersteuning en verwijst indien nodig door naar de juiste hulpverleners of instanties. Zij geeft aan vrouwen alle informatie die relevant is om zo plezierig en gezond mogelijk de overgang door te komen. Diverse ziektenkostenverzekeraars vergoeden de consulten gedeeltelijk en soms geheel. Voor meer informatie kunnen vrouwen bellen met het telefoonnummer: 050-5779266