economie

10 jan 2002, 00:12

Groningse zeehavens groeien verder dankzij nieuw tonnentarief

De Groningse zeehavens in Delfzijl en de Eemshaven hebben in het jaar 2001 een omzet-record geboekt. De totale goederenoverslag steeg ten opzichte van het jaar 2000 met twee procent, waarmee de totale goederenoverslag uitkomt op ruim 6,4 miljoen ton.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het havenschap voor de beide zeehavens, Groningen Seaports, is de groei van de overslag te danken aan een nieuw tariefsysteem. Daarbij betalen transporteurs niet meer een prijs gerelateerd aan het totale tonnage van het schip, maar uitsluitend over het feitelijk overgeslagen tonnage. Daardoor worden de zeehavens vooral interessant voor het lossen van deellading. De tarieven van de Groninger zeehavens zijn door dit beleid de laagste van Nederland.
Volgens een woordvoerder beginnen ook de industriƫle activiteiten rond de beide zeehavens zich voorspoediger te ontwikkelen. Er werd in 2001 13,4 hectare grond uitgegeven, een stijging van veertig procent in vergelijking tot het jaar er voor. Dankzij de groei van de overslag en uitgifte van bedrijfsterreinen is er in 2001 door Groningen Seaports een winst gemaakt van 2,4 miljoen Euro.