economie

07 jan 2003, 00:12

Groningse ondernemers zien meer in eenmanszaak dan in BV

De eenmanszaak is veruit het populairst onder de Groningse ondernemers. De noordelingen kiezen althans opvallend vaak deze rechtsvorm voor hun bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). Overal buiten het Noorden krijgt de besloten vennootschap (BV) de voorkeur. In Groningen is de eenmanszaak met afstand koploper.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Martin van Koldam van de KvK in Groningen is de voorkeur voor de eenmanszaak moeilijk te verklaren. Verschillen in de sectorsamenstelling of bedrijfsomvang bieden geen afdoende verklaring, meent hij. “Ook binnen sectoren gelden dezelfde afwijkingen”, aldus Van Koldam.
In de provincie Groningen wordt 43% van de bedrijven gedreven als eenmanszaak. Er is dan één eigenaar en geen scheiding tussen zakelijk en privé. Landelijk heeft de eenmanszaak een aandeel van 36%, dat is een kwart minder dan de 48% voor de BV. Die rechtsvorm staat in Groningen met 38% op de tweede plaats. Ook onder nieuwe oprichtingen zijn in Groningen beduidend meer eenmanszaken (85% van de starters in 2000 en 2001) dan gemiddeld in Nederland (73%).
De KvK vermoedt dat cultuurverschillen tussen het Noorden en de Randstad een rol spelen. “Noordelingen willen dingen graag zelf regelen”, zegt Van Koldam. “Voor het oprichten van een BV moet je bijvoorbeeld naar een notaris en dat is voor een noordeling al snel teveel geregel.”
Maar ook de zwakkere inkomens- en vermogenspositie brengt veel Groningers mogelijk tot de keuze voor de eenmanszaak, meent hij. “Voor het opstarten van een BV heb je een wettelijk aanvangskapitaal nodig”, verklaart Van Koldam. “Ik kan me voorstellen dat dat voor Groningers al snel een brug te ver is.”