economie

02 dec 2002, 00:12

Groningse horeca-ondernemers in race om Beaujolais primeur

Groningse wijnliefhebbers zijn begonnen aan een race naar Frankrijk in oude cabriolets. Ze hebben koers gezet naar Bligny, iets ten zuiden van Beaune. Daar hopen ze donderdag te arriveren en dan meteen de eerste Beaujolais wijn van het jaar 2002 in te kunnen laden. Diezelfde avond nog willen ze de wijn dan als eerste serveren in een Gronings restaurant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De wijn-race vanuit Groningen luistert naar de naam ‘Apedans Beaujolais Trophy’. Deze is genoemd naar het Groningse restaurant waarvandaan maandagmorgen maar liefst vijftig oude auto’s, met daarin meer dan honderd gretige Groningse Beaujolais-liefhebbers, aan de race zijn begonnen.
Donderdag 21 november rond 22.00 uur is de finish, waarbij de Beaujolais Primeur op de juiste temperatuur uit de auto’s moet komen. Donderdag 21 november is in de Beaujolais een heilige dag, de dag van de débloccage. Geen dag eerder mag de Beaujolais verkocht worden. De wijnrit vanuit Groningen ontstond spontaan in 1993, toen een Groninger ondernemer en een journalist in een open Triumph TR6 naar Frankrijk togen, om persoonlijk de nieuwe Beaujolais Primeur op te halen. Sindsdien heeft de tocht steeds meer bijval gekregen en stijgt het aantal deelnemers elk jaar. De Primeur wordt door de deelnemers gehaald in Bligny, bezuiden Beaune.
Een ontvangst op het prachtige Chateau de Bligny gevolgd door een proeverij en een bezoek aan de eeuwenoude kelders op uitnodiging van het fameuze wijnhuis, Chateau de Pizay. Op de flessen verschijnt exclusief, een speciaal door Groninger Ontwerpers, http://www.groningerontwerpers.nl , gecreëerd etiket met als thema, Beaujolais en Route(zie voor de afbeelding www.beaujolais.nl).