economie

28 jan 2003, 00:12

Groningse Conoship wil cruiseschepen bouwen

Groningse scheepswerven verleggen de koers en willen behalve kustvaarders in de toekomst ook cruiseschepen bouwen. Twee noordelijke scheepswerven zijn begonnen aan de voorbereiding voor de bouw van een zogenaamd ‘trimaran cruiseschip’. Dat is een relatief klein cruiseschip dat plaats biedt aan 150 passagiers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder van de Groningse toeleverancier voor de noordelijke scheepsbouw, Conoship International BV, is met de bouw van een trimaran een investering gemoeid van 45 miljoen gulden. Een trimaran cruiseschip is een schip met twee drijvers en een middenstuk. Volgens Conoship is de order voor de trimaran nog niet definitief. Maar als het doorgaat moet het schip over vijf jaar klaar zijn.
Het is voor het eerst dat noordelijke scheepswerven het initiatief hebben genomen voor de bouw van een cruiseschip. Het bouw van cruiseschepen kan aantrekkelijk zijn nu er steeds minder opdrachten voor kustvaarders binnenkomen. Groningse scheepsbouwers hebben steeds meer last van de concurrentie van scheepsbouw in oost-Europa en lage lonen landen.