economie

10 feb 2003, 00:12

Gronings biotechbedrijf Bioclear geschokt maar niet knock-out door luchtvaartramp

Het Groningse biotechbedrijf Bioclear is geschokt en aangeslagen door de ramp met het ruimteveer Columbia. Het is de tweede keer dat een ruimtevaartuig, met daarin een experiment van dit Groningse bedrijf, verloren is gegaan. Maar Bioclear, inmiddels een van de visitekaartjes van de noordelijke biotechnologie, zal de ramp zelf royaal overleven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bioclear, waar 25 mensen werken, houdt zich het vooral bezig met bodemsaneringen. Het bedrijf houdt zich ook bezig met het tegengaan van luchtverontreiniging in kleine ruimte. Voor deze laatste activiteit ging er een proef mee in de Columbia.
Nu de Columbia is verongelukt is onduidelijk wanneer er opnieuw een proef in een ruimteschip genomen kan worden. Pijnlijk is dat Bioclear ook al een proef meestuurde met een Russische Sojoez, die afgelopen najaar verongelukte. De experimenten zijn noodzakelijk om te onderzoeken hoe filters de lucht in kleine ruimtes kunnen zuiveren, waarbij bacteriƫn worden ingezet om de vervuiling op te vreten.
Maar deze activiteiten zijn slechts een beperkt onderdeel van de omzet van Bioclear. Van de 25 medewerkers zijn er slechts twee betrokken bij de experimenten in de ruimte. Het bedrijf, dat werd opgericht in 1988, heeft een omzet van twee miljoen euro. Deze wordt vooral gehaald in de sanering van bodems, ook met behulp van microbiologie.