economie

04 feb 2002, 00:12

Gronings bedrijf verzorgt affiches op nieuwste plakborden

Een bijzondere tak van bedrijvigheid in Groningen vormt de communicatie middels affiches. Het Groningse bedrijf Project 2 Buitenreclame aan de Ulgersmaweg 26 c weet er alles van. Het bedrijf heeft het nu extra druk omdat er sinds vorige week zestig nieuwe borden zijn geplaatst. Het is de bedoeling dat deze gebruikt moeten gaan worden voor het plakken van affiches. De borden komen dan in de plaats van de stoplichtkasten die nu nog veelal gebruikt worden door de plakkers. Maar dat is straks verboden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sinds vorige week zijn er door de gehele gemeente borden geplaatst waar een fors aantal affiches op kunnen worden geplakt. Naar schatting staan er 60 borden, grijs van kleur en ze lijken wel erg op de in het verleden wel geplaatste borden voor de verkiezingsaffiches. Gezien de vraag of er over enkele maanden nog wel op legale wijze affiches kunnen worden geplakt in de stad Groningen zijn deze borden een mooie aanwinst voor het culturele – en levendige klimaat in Groningen. De affiches die nu binnen de plakvergunning (stoplichtkasten) worden geplakt kunnen dus op deze nieuwe borden. De stoplichtkasten zelf mogen dan niet meer worden gebruikt.
Een woordvoerder, Hans Moerkerk, van Project 2 Buitenreclame zegt het wel wat vreemd te vinden dat de gemeente Groningen plakken op stoplichtkasten ineens gevaarlijk vindt en andere grote gemeente juist over gaan tot legaal plakken op identieke kasten: Rotterdam (sinds 2001), Delft (sinds 2001), Den Haag (sinds 1998), Hilversum (proef gestart in 2001), Amsterdam (sinds 1990), Utrecht (sinds 1997), Haarlem (sinds 1990).
Op de achterkant van alle nieuwe borden samen kunnen ongeveer 700 affiches worden aangebracht. Dit stemt perfect overeen met het gemiddelde aanbod van te plakken affiches in de stad Groningen. Enkele jaren geleden lag dit aanbod wel 3 maal zo hoog maar legalisatie van plakken heeft tot minder affiches geleid, immers: alles blijft netjes hangen ( er wordt niet overheen geplakt, niet verwijderd en minder vernield). Per soort affiches werden er dus minder geplakt.
Project 2 Buitenreclame stelt wel voor de borden voor een duurzamer – en mooier plakobject te vervangen Maar vooralsnog kunnen alle belangstellende theaters, concertzalen, discotheken, scholen, musea en bioscopen hun aankondigende affiches bij Project 2 Buitenreclame inboeken per 1 maart 2002 op de nieuw geplaatste borden. www.buitenreclame.nl