Economie

Gronings bedrijf moet zonnepanelen afkoppelen – net kan stroom niet aan

Een Gronings bedrijf dat de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd in verduurzaming, en daartoe honderden zonnepanelen op haar dak heeft geplaatst, heeft de panelen moeten afkoppelen van het net. De netbeheerder kan de stroom niet kwijt. Daardoor kan het bedrijf momenteel geen duurzame stroom leveren en is het voor eigen stroomgebruik aangewezen op een energiebedrijf


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om het A&F Interieurbouw BV, gevestigd op het Industrieterrein De Hoogte. Het bedrijf kreeg vrijdag bezoek van de Groningse wethouder van economische zaken Carine Bloemhoff, die een werkbezoek bracht aan dit industrieterrein.

Tijdens het werkbezoek konden bedrijven aangeven welke knelpunten er zijn die een verdere ontwikkeling of doorgroei kunnen belemmeren. Het werkbezoek was georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Bedrijven Noord Oost (VBNO).

Eén van de knelpunten betreft dus momenteel het feit dat bedrijven wel graag willen verduurzamen, maar dat het electriciteitsnet de stroomtoevoer niet aan kan. Dat is overigens niet alleen een probleem voor De Hoogte, maar voor heel Groningen en zelfs voor grote delen van Nederland.

Volgens wethouder Bloemhoff is dat een treurige zaak. Volgens haar heeft netbeheerder TenneT aangegeven om vóór het jaar 2030 voor wat betreft Groningen met een oplossing te komen. “Maar dat is natuurlijk wel heel erg laat. We zullen er als gemeente op aandringen dat ze dit eerder oplossen”, zo vertelde ze.

Ondertussen is er volgens haar in Groningen wel het project ‘Groningen Stroomt Door’, waarbij bedrijven die een teveel aan stroom hebben, in contact worden gebracht met bedrijven die extra stroom kunnen gebruiken. Ook VBNO is bezig om in kaart te brengen hoe, en welke, bedrijven elkaar kunnen helpen bij het afnemen van overtollige stroom.

(Meer over het bezoek van de wethouder is te vinden op de Groninger Ondernemers Courant.)