economie

21 nov 2001, 00:12

Groninger zeehavens groeien sneller dan ooit

De haven van Delfzijl en de Eemshaven hebben de afgelopen twee jaar de sterkste groei ooit doorgemaakt. In 2000 werd de grootste overslag gemeten, maakte het overkoepelende overheidsbedrijf Groningen Seaports vrijdag bekend. De overslag steeg toen tot 6, 2 miljoen ton, de winst was 6,1 miljoen gulden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Met een groeicijfer van 19 procent was ons bedrijf in 2000 een van de snelste groeiers onder de Nederlandse havens, aldus algemeen directeur H. Post. De recente introductie van nieuwe overslagtarieven droeg bij aan de groei. Schepen betalen voortaan op basis van het tonnage overgeslagen goederen, in plaats van het totale tonnage van het schip. Dit levert een gunstiger tarief op voor de klanten.
In de eerste drie kwartalen van 2001 was de groei enkele procenten lager, maar na vele slechte jaren gaat het nu structureel goed met de noordelijke havens. Gevolgen van de huidige inzakkende economie voor het laatste kwartaal zijn nog niet bekend.
Het kostte de havens vele jaren om dit resultaat te bereiken. Schepen voeren vaak door naar grotere havens. Ook bedrijven kwamen niet graag. Afgelopen jaar werd echter een tiental hectare grond ontwikkeld voor nieuwe ondernemingen, waardoor het haventerrein langzaam maar zeker uitbreidt.