Economie

Groninger Museum stuurt schilderijen op “tournee” door Duitsland

Het Groninger Museum gaat een deel van haar collectie op tournee sturen door Duitsland. Daardoor kunnen kunstliefhebbers uit Lübeck, Würzburg, Freiburg en Aken kennis maken met de “Hollandse” kunst, aus Groningen!


Leestijd: 2 minuten

Groninger Museum stuurt schilderijen op “tournee” door Duitsland
Groninger Museum stuurt schilderijen op “tournee” door Duitsland

Uitgestrekte landschappen, zeegezichten met een bewegende wolkenhemel, dorpsgezichten en stillevens waarbij het een genot wordt om te praten over een eenvoudig object. De Groninger Reurt Jan Veendorp (1905-1983) had een goede neus voor kunst en verzamelde tijdens zijn leven meer dan 400 objecten. Een groot deel van de kunstcollectie van Veendorp, die van 2012 tot 2014 in het Groninger Museum te zien was, begint vandaag aan een tour langs Duitse musea, te beginnen in Museum Behnhaus Drägerhaus in Lübeck.

Vier musea in Duitsland willen het publiek kennis laten maken met ‘typisch Nederlandse’ kunst uit de periode waar Veendorp zich op richtte: Nederlandse kunst uit de tweede helft van de 19de en de eerste decennia van de 20ste eeuw. Niederländische Moderne. Die Sammlung Veendorp aus Groningen bevat voor veel Duitsers onbekende of vergeten werken, maar nodigt de bezoeker uit om een directe vergelijking te maken met Duitse tijdgenoten.

Consistente en hoogwaardige collectie

De collectie bestaat uit schilderijen, aquarellen, tekeningen, prenten, (kleine) sculpturen en keramiek. Veendorp had geduld en een oog voor kwaliteit. Bij de keuze van zijn kunstwerken ging hij nooit over een nacht ijs en hij kocht veel werk op van – toen nog – onbekende kunstenaars. Aangezien hij geen ruim inkomen had, kon hij slechts met mate kunstwerken aankopen. Daarom is het des te meer te bewonderen dat hij een zo consistente en kwalitatief hoogwaardige collectie wist op te bouwen. Het meeste werk is van betrekkelijk klein formaat en gaf daarmee de tentoonstelling in het Groninger Museum een intiem karakter.

De omvangrijke kunstcollectie doneerde Veendorp aan het J.B. Scholtenfonds, die het sinds 1969 in langdurige bruikleen afstaat aan het Groninger Museum, zodat hij zeker wist dat zijn zorgvuldig samengestelde verzameling bij elkaar zou blijven.

Samenstelling

De Collectie Veendorp is samengesteld door de Nederlandse kunsthistoricus en conservator Elise van Ditmars. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen schreef zij de Veendorp-catalogus die als basis voor de tentoonstelling in het Groninger Museum diende. Ook de collectie die door Duitsland toert is door haar samengesteld. Van Ditmars is tegenwoordig  werkzaam als conservator in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

De Collectie Veendorp is tussen van 20 november 2015 t/m 28 februari 2016 te zien in Museum Behnhaus Drägerhaus in Lübeck, en daarna achtereenvolgens in Museum im Kulturspeicher in Würzburg, het Augustinermuseum in Freiburg en het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken.