economie

26 sep 2002, 00:12

Groei gebruik bioprocessing om omzet op te krikken

Bedrijven zullen veel meer gebruik gaan maken van micro-organismen bij hun productie. Naar verwachting zal het aantal bedrijven dat dit soort technieken benut in de komende jaren spectaculair groeien. Het onderwijs besteedt op voorhand meer aandacht aan het opleiden van mensen die in de zogeheten biotech aan de slag kunnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bioprocessing wil zeggen dat voor de fabricage van voedsel micro-organismen worden ingezet. Dat gebeurt voor producten als kaas al millennialang, maar het wordt steeds breder toegepast, zoals in de farmaceutische- en in de voedingsindustrie. De NOM, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, liet onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden voor deze sector en presenteerde het onderzoekswerk donderdag op een symposium in Assen. Het Noorden loopt achter op de rest van het land wat betreft de toepassing van dit soort technologie en dat moet snel veranderen, maar voor honderden bedrijven zou alleen al in deze regio het overschakelen naar het produceren met bijvoorbeeld bacteriën soelaas kunnen bieden.
Het maken van hoogwaardige, vaak duurdere producten, naast of ter vervanging van traditionele zoals melk, moet de concurrentiepositie verbeteren van de Nederlandse bedrijven ten opzichte van de concurrentie uit het betrekkelijk goedkope Oost-Europa. ‘’Het is belangrijk dat bedrijven zich richten op productie met een hogere waarde, in plaats van goedkope massaproducten. Het kan de omzet fors verhogen’’, aldus Jan Zuidema van de NOM.
Het onderwijs stort zich ook meer op biotech. Zo is per 1 september de opleiding Bioinformatica gestart aan de Hanzehogeschool in Groningen, waar de eerste dertig studenten binnenkort voor hun eerste tentamens zitten te blokken.