economie

06 dec 2001, 00:12

Greenpeace en Milieudefensie inspecteren eco-aanbod in Groningse winkels

Uit een door Greenpeace en Milieudefensie gehouden onderzoek in Groningen blijkt dat Albert Heijn het grootste aanbod heeft aan EKO-producten en Aldi en Basismarkt geen aanbod hebben.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De EKO-inspecteurs van Greenpeace en Milieudefensie hebben tellingen verricht in de filialen van Albert Heijn (6 supermarkten), C1000 (2), Edah (3), Konmar (4), Super De Boer (3), Aldi (3), Basismarkt (1) en Kopak (1). Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de Albert Heijn over het gehele assortiment verreweg het beste scoort. Zij hebben ook het meest diverse assortiment aan EKO-produkten. Konmar heeft dan de meeste EKO-produkten in de schappen op de voet gevolgd door Super de Boer. Dan volgt de C1000 die helaas geen brood en gebak met het EKO-keurmerk hebben. Kopak en de Edah volgen op enige afstand, waarbij opvalt dat de Kopak geen ecologische groente en fruit in haar assortiment heeft. De Basismarkt en de Aldi verkopen helemaal geen EKO-produkten.
Vergeleken met de EKO-inspecties van 2000 door Milieudefensie en Greenpeace is het aandeel van EKO-producten in de Albert Heyn aanzienlijk gestegen. In de rest van de supermarkten lijkt het aantal EKO-producten licht gedaald te zijn. De Nieuwe Weme die vorig jaar als beste uit de bus kwam, heeft sinds de overname door Konmar helaas veel minder EKO-produkten te koop. Basismarkt en Aldi scoorden toen ook het laagst. Over het geheel presteren de supermarkten nog lang niet voldoende. De EKO-produkten zijn moeilijk te vinden en vaak uitverkocht. Van het totale assortiment in de supermarkten is slechts een klein deel biologisch. Zij kunnen een voorbeeld nemen aan de Spar in Sauwerd. Deze kleine dorpssupermarkt heeft in totaal 160 EKO-producten te koop. Ter vergelijking: de Albert Heyn in Helpman heeft in totaal 150 EKO-producten in haar assortiment.