Economie

Partnerbijdrage

Glasvezel: beter en snel internet

Tegenwoordig speelt internet een immens belangrijke rol in ons leven. Bij veel dagelijkse bezigheden gebruiken we internet op verscheidene manieren. Hierdoor heb je natuurlijk goede internet nodig, anders kun je die taken niet uitvoeren. Glasvezel is dan ook een uitstekende internetoptie. Providers noemen het de toekomst, doordat de verbinding snel en betrouwbaar is. Een glasvezel check kan je helpen om te kijken of het beschikbaar is in jouw woonplaats, waarna je een abonnement kunt af nemen. In Groningen zijn nog weinig huishoudens aangesloten op glasvezel, al lijkt hier verandering in te komen.


Leestijd: 2 minuten

Glasvezel is zoals de naam al aangeeft een vezel bestaande uit glas, twee soorten glas om specifieker te zijn: een kern en een mantel die in elkaar gesmolten zijn. De kern is flinterdun, terwijl de mantel wat dikker is. Een glasvezel is ontzettend dun, het is vergelijkbaar met de dikte van een haar. Het is ontwikkeld om grote hoeveelheden data extreem snel over grote afstanden te transporteren. Deze data wordt door een glasvezel gestuurd door middel van manipulatie van een lichtstroom uit een laser, wat te vergelijken is met morsecode: aan-uit-aan-uit. Hoe sneller deze laser flikkert, hoe sneller de informatie wordt gestuurd. Dit wordt bit-rate genoemd en meestal opgeschreven als bits per seconde. Met een bit-rate van 1 gigabit per seconde is het mogelijk om in een seconde de tekst van meer dan 100 boeken te versturen. Behalve tekst kan glasvezel ook video’s, muziek, televisie-uitzendingen en nog veel meer versturen.

Glasvezel heeft verscheidene voordelen in vergelijking met andere opties. Het eerste voordeel van glasvezel is de stabiliteit van de verbinding. Je hebt namelijk je eigen privéverbinding, wat je hoeft niet te delen met jouw buren. Dit maakt de verbinding zeer betrouwbaar. Bovendien kan glasvezel zorgen voor een hoge snelheid en is het downloaden en uploaden even snel, wat vooral handig is voor mensen die veel gamen. Daarnaast zorgt glasvezel voor televisiebeelden die constant een hoge kwaliteit hebben, wat natuurlijk perfect is. Je kunt tevens zelf een abonnement afnemen bij verscheidene providers van glasvezel, waardoor je ervoor kunt zorgen dat het abonnement perfect aansluit op jouw wensen. Daarbij moet wel gezegd worden dat glasvezel niet beschikbaar is voor iedereen. Tegenwoordig kunnen miljoenen mensen het al gebruiken in Nederland, dit aantal groeit zeer snel. Door het hele land zijn providers bezig om glasvezel verkrijgbaar te maken voor de inwoners, maar nog niet iedereen kan het gebruiken. Hierdoor is het dus verstandig om te kijken of jij al gebruik kunt maken van glasvezel. In de stad Groningen zijn namelijk veel huishoudens nog niet aangesloten op glasvezel internet, op het moment kan pas 6 procent hiervan gebruik maken. De binnenstad is zelfs nog helemaal niet voorzien van glasvezel, al lopen er lokale projecten om dit te verbeteren.