economie

03 jul 2002, 00:12

Gasunie start eigen ‘Energy Harvard Universiteit’ in Groningen

De Gasunie en het Russische Staatsgasbedrijf Gazprom zijn gistermiddag in Groningen gezamenlijk een ‘energie-universiteit’ begonnen die zich moet ontwikkelen tot het ‘Harvard ‘ van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bedoeling is dat Nederlandse en Russische studenten die een loopbaan wensen als manager in de aardgas- en energiewereld bij deze nieuwe opleiding in Groningen terecht kunnen. Ten behoeve van de start kwam gisteren speciaal een kopstuk van Gazprom uit Moskou, vice-voorzitter J. Lukas, naar Groningen. Gasunie en Gazprom hebben hoge verwachtingen van het ‘Energy Delta Institute’, zoals de nieuwe opleiding in Groningen officieel heet. ‘ Wat Harvard is voor de ‘’’business-opleidingen in Europa, moet Groningen worden voor het gas-en energiemanagament’, zegt woordvoerder Ben Warner van Gasunie.
Maar het mes snijdt voor Gasunie aan meerdere kanten. Want niet alleen levert de nieuwe opleiding in de toekomst nieuw management-kader voor Gasunie, NAM of Shell, de opleiding is voor de samenwerking met Gazprom van enorme strategische betekenis. Want met het gestaag leeglopen van de Groningse aardgasbel uit Slochteren en door de liberalisering, heeft de Gasunie aan betekenis in Europa sterk ingeboet. De Gasunie ziet haar toekomstige rol niet alleen meer als leverancier van Nederlands aardgas, maar vooral ook als distributeur van buitenlands aardgas door heel Europa. In dat verband is het zeer verstandig om de dikste maatjes te blijven met het Russische aardgas. Want in Rusland liggen de grootste gasvoorraden, die nog lang niet allemaal aangeboord zijn. In september starten de eerste cursussen aan de ‘Groningse energie-universiteit’. Voor het eerste jaar verwacht Gasunie dertig studenten.