economie

23 dec 2002, 00:12

Gasunie jaagt productie wegens hevige kou fors omhoog

De Gasunie in Groningen heeft de produktie van aardgas enorm opgevoerd sinds de inval van de koudegolf. Volgens het bedrijf gaat het niet om de omzet maar is het toch wel heel mooi meegenomen dat de kassa daardoor nu voortdurend rinkelt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op een normale doordeweeks werkdag verkoopt Gasunie ongeveer 350 miljard kubieke meter aardgas. Door de kou en de felle wind steeg de afzet maandag tot 450 miljoen kubieke meter. ‘Een week geleden zaten we nog op de produktie van 260 miljoen kubieke meter.En nu dus op meer dan 400 miljoen. Dat is een toename van 75 procent’, stelt woordvoerder Ben Warner tevreden vast. In technisch opzicht is de enorme aardgas verkoop niet echt een probleem. ‘De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zet de ‘Slochteren-bel’ gewoon wat harder aan. We zitten gewoon enkele versnellingen hoger wat betreft de produktie’. Het mag wat de technici betreft dan ook gerust nog wat kouder worden. Maar alleen wanneer de temperatuur daalt tot minus 17 graden, begint het technische gezien wat lastiger te worden.
De Gasunie kan de extra omzet goed gebruiken, laat Warner weten. Want de laatste jaren nemen de huishoudens in Nederland steeds minder aardgas af, omdat mensen zuiniger beginnen te worden. Daar staat wel tegenover dat er de afgelopen jaren meer huishoudens zijn gekomen in Nederland en dat de export ook is gestegen.