Economie

Gasunie bevriest contacten met Russische bedrijven

Gasunie bevriest voorlopig alle contacten met Russische bedrijven en volgt de Europese sancties tegen Rusland. Het overheidsbedrijf zet bovendien extra stappen om de zekerheid om gas te kunnen leveren te vergroten.


Leestijd: 1 minuut

Gasunie is niet het enige bedrijf in Groningen dat contacten met Russische bedrijven verbreekt. New Energy Coalition liet maandag weten dat het de contacten met aardgasbedrijf Gazprom verbreekt, dat in handen is van de Russische staat.

Het bevriezen van alle contacten met Russische bedrijven heeft volgens een woordvoerder van Gasunie betrekking op de niet-operationele relaties en contacten. Alleen de contacten die noodzakelijk zijn om de fysieke levering van Russisch gas te kunnen garanderen worden onderhouden. Volgens de woordvoerder kan het noodzakelijke contact niet zomaar gestopt worden omdat de maatschappelijke gevolgen daarvan heel groot zouden zijn.

Vanwege de beslissing gaat Gasunie onderzoek uitvoeren hoe de import van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in Nederland vermeerderd kan worden. Het bedrijf heeft daarvoor al een opslagplaats in Rotterdam en wil nog dit jaar een nieuwe bouwen in de Duitse plaats Brunsbüttel. Gasunie meent dat de afhankelijkheid van de import van aardgas uit Rusland met deze maatregelen kan worden afgebouwd.

Directeur Han Fennema schort zijn werkzaamheden voor het aandeelhouderscomité van Nord Stream op, de gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland. Gasunie is voor 9 procent aandeelhouder van Nord Stream. Ook de samenwerking op het gebied van het delen van kennis en wetenschappelijke ontwikkeling wordt stopgezet. Het kennisinstituut Energy Delta Institute (EDI) – dat onderdeel is van de New Energy Coalition en mede werd opgezet door Gazprom, Gasunie, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en GasTerra – heeft ook alle samenwerking met Gazprom verbroken.