economie

09 jan 2002, 00:12

Essent- windmolens in Delfzijl bijna zo hoog als Gasunie

Energiebedrijf Essent en Koop Holding hebben hun plannen klaar voor de bouw van het grootste windmolenpark van Groningen en een van de allergrootste van Nederland. Het gaat om het windmolenpark Delfzijl-Zuid, waarvan de bouw binnenkort zal beginnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het blad ‘SBEven Bijpraten’, een halfjaarlijkse nieuwsbrief van de Samenwerkende Bedrijven in de Eemsmond, zal de bouw van het windmolenpark binnenkort beginnen. Er komen de hoogste windmolens van Groningen: ze krijgen een ashoogte van minimaal tachtig meter, en een rotordiameter van 70 meter. Daarmee zijn de gevaartes – 34 stuks - net iets lager dan de Gasunie in Groningen.
Het oprichten van het windmolenpark past in het provincial en landelijk beleid om meer windenergie op te wekken. Om aan die provinciale vraag te voldoen richtten de stad-Groningse bedrijven Essent en Koop Holding samen het bedrijf ‘’Millenergy’’ op, dat moet zorgen voor 125 miljoen kilowattuur per jaar aan windenergie.
Als het windpark af is, kan meteen de schop de grond in voor de bouw van volgende parken. Want er komen ook nog windmolenparken bij de Oterdummerdijk en bij Oosterhorn.
De organisatie van de Samenwerkende Bedrijven Eemsmond (SBE) is wel wat huiverig met betrekking tot de plaatsing van de molens vlakbij het industrieterrein Oosterhorn. ‘’Er zal nagedacht moeten worden over de consequenties voor de veiligheid’, zo citeert het blad Arie Hoven, secretaris beleidszaken van de SBE.