economie

28 jul 2008, 10:10

ECC waarschuwt voor holiday clubs en timesharing

Het Europees Consumenten Centrum (ECC) waarschuwt toeristen die naar Spanje en Griekenland gaan op te passen voor verkopers van holiday clubs en timeshare. Toeristen worden bijvoorbeeld op straat aangesproken om hun geluk te beproeven op een kraskaart. Ze winnen een prijs en moeten even meekomen om deze in ontvangst te nemen. Verkopers praten vervolgens op toeristen in en proberen een handtekening los te krijgen. De gevolgen kunnen niet mals zijn: duizenden euro's kwijt zijn of lang vastzitten aan financiële verplichtingen waar bijna niet vanaf is te komen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De consument wordt door de verkopers op een sluwe wijze verleidt tot het ondertekenen van een contract voor een holiday club of timeshare. Een holiday club is een organisatie die grote
kortingen belooft op luxe accommodatie, vliegreizen, huurauto's en cruisevakanties. Timeshare is het recht om tegen betaling van een bedrag gedurende bepaalde periodes (bijvoorbeeld 1 of 2 weken per jaar) gebruik te maken van een appartement of ander (deel van een) onroerend goed. De consument wordt geen eigenaar van het onroerend goed. Behalve de prijs voor het tijdelijk gebruik moet u meestal ook periodiek kosten betalen voor services, onderhoud en administratie. Dit levert bij thuiskomst een hoop zorg. Mede vanwege consumentenbescherming op het gebied van timeshare, komen holiday clubs vaker voor.

Het ECC stelde een checklist op die potentiele kopers van een holiday club kunnen hanteren.
1, Vraag de verkoper om het contract mee te nemen en neem een paar dagen om een
beslissing te nemen
2, Zorg ervoor dat alles dat tijdens de aanbieding is toegezegd in schrift wordt bevestigd
3, Teken niets, laat u niet onder druk zetten Teken alleen als u er zelf volledig zeker van
bent dat u het wilt.