Economie

Partnerbijdrage

byOni: Kleurrijke en stijlvolle kleding voor vrouwen ‘die zich willen laten zien’

In de Folkingestraat, op nummer 12A, is sinds twee jaar een bijzondere winkel voor damesmode gevestigd die de reputatie van Groningen als modestad zeer versterkt. Dat is niet alleen te danken aan de eigenzinnige collectie – kleurrijk, stijlvol en geschikt voor iedere zaken- of werkende vrouw die vanaf het eerste ogenblik een statement wil maken. Nee, dat de winkel zo bijzonder is komt ook omdat er uitsluitend mode is, ontworpen door een noordelijke ontwerpster: Moniek Miedema.


Leestijd: 2 minuten

byOni: Kleurrijke en stijlvolle kleding  voor vrouwen ‘die zich willen laten zien’
byOni: Kleurrijke en stijlvolle kleding voor vrouwen ‘die zich willen laten zien’

De bijnaam van Moniek is ‘Oni’, en vandaar dat de door haar opgezette kledinglijn luistert naar de naam byOni. ‘Onze kleding is zeer geschikt voor dames die niet te benauwd zijn, en die het wel aandurven om duidelijk te laten zien dat ze er zijn …..zo, dat ben ik, hallo! En er zijn gelukkig veel van die zelfbewuste, modieuze vrouwen, want het gaat hier erg goed’, vertelt storemanager Letty Hemminga.

Maar niet alleen in Groningen gaat het goed met byOni: in heel Nederland. In enkele jaren tijd is de ene na de andere zaak geopend; deze zomer werd de zesde winkel geopend in Haarlem.

En dat mag je rustig een knappe prestatie noemen van Moniek Miedema, die ooit berooid terugkeerde uit Roemenië. In Nederland kon ze niet aan de slag komen omdat werkgevers haar te zelfbewust vonden. En daarop begon ze maar datgene te doen wat ze eigenlijk het leukste vond: het opzetten van een eigen kledinglijn. Dat bleek een schot in de roos. Ze weet kennelijk de juiste snaar te raken met haar ontwerpen, die Miedema zelf omschrijft als ‘chique, met vooral lekker zittende kleding die mooi staat en lekker draagt.’

Letty Hemminga was er vanaf het begin bij betrokken: zij ging met de kleding van Moniek het hele land door. Maar drie jaar geleden kwam er een eigen byOni winkel in de Folkingestraat, en Letty werd bedrijfsleider.

‘Met erg veel plezier! Want de Folkingestraat trekt veel passanten, en vaak zien dames de bijzondere kleding in onze etalage. Die blijkt dan niet van een of andere Italiaanse ontwerper te zijn, maar tot hun verrassing van de Nederlandse Moniek Miedema!’, vertelt Letty. De kleding van Moniek wordt overigens geproduceerd bij een bevriend familiebedrijf in Griekenland. Er zijn meer dan tweehonderd byOnies in de maten 34 t/m 48. De verschillende onderdelen laten zich ook heel goed combineren.

‘Het is ontzettend mooi om mensen tevreden naar huis te zien gaan: niets leuker dan blije klanten! Vrouwen die onze kleding passen hoor ik als ze voor de spiegel staan, vaak bijna denken: “oooh, kijk eens hoe mooi ik er nu uit zie!’.

Overigens: Moniek Miedema ontwerpt ook tassen en sjaals, vaak met originele poppetjes er op. En de collectie zal vast worden vergroot, want Miedema beschikt over zeer veel energie en creativiteit, waarmee ze hopelijk nog heel lang zal kunnen blijven werken aan haar kleurrijke, stijlvolle, tijdloze en elegante collecties.