economie

05 dec 2001, 00:12

Bubbles Zwanestraat wint Sinterklaas Award (embargo tot vrijdag 30 november)

Bubbles Kinderkleding in de Zwanestraat heeft de prijs gewonnen voor de mooiste Sinterklaasetalage in de Groninger binnenstad. De prijs wordt vrijdagmiddag uitgereikt door wethouder Koen Schuiling van Economische Zaken. Behalve de Sinterklaas Award, een wisselbeker, krijgt de winnaar een fraai schilderij, speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door de Groninger kunstenares Inge Steenhuis. Op een gedeelde tweede plaats zijn geëindigd Pino (Nieuweweg) en Boomker en Savenije (Zwanestraat). De derde plaats is voor Riemer en Walinga in de Oude Kijk in ’t Jatstraat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De etalage van Bubbles is verkozen uit zo’n honderd deelnemers. De jury, bestaande uit wethouder Schuiling, Grace Meijer (Golden Sleep), John Kaspers (Hazewinkel Pers), Marion Meiboom (’t Pannekoekschip) en uiteraard Sinterklaas zelf, was vooral gecharmeerd van het feit dat Bubbles de etalage echt voor kinderogen heeft gemaakt. Bovendien is de afwerking zeer verzorgd, zo oordeelde de jury, met een compliment aan de etaleur. Eervolle vermeldingen zijn er voor Sundance Kid Schoenen, Wirwar puzzels en Horlogerie Minuut. Ook de Bijenkorf en V&D krijgen veel waardering voor het feit dat ook zij, hoewel onderdeel van landelijke ketens, extra aandacht hebben geschonken aan hun Sinterklaasetalage, zich daarmee duidelijk onderscheidend van de overige vestigingen in Nederland.
Het was overigens nog even spannend of de Sinterklaas Award wel uitgereikt kon worden. Deze was namelijk vorige week met een spectaculaire actie, uitgevoerd door abseilers en fietskoeriers, gestolen uit de etalage van de winnaar van vorig jaar, Meier sinds 1832. Maar kennelijk hebben de daders spijt gekregen …
Het is de tweede keer dat er in de Groninger binnenstad een etalagewedstrijd wordt gehouden. Het initiatief hiertoe werd vorig jaar genomen door wethouder Schuiling, die zei zich te storen aan de vroege komst van engelenhaar, kerstballen en Jingle Bells. Hij daagde de Groninger ondernemers uit om te zorgen dat de hele binnenstad tot 6 december kerstvrij zou blijven. Groningen City Club, de vereniging van binnenstadsondernemers, nam de uitdaging aan en organiseerde de etalagewedstrijd. Zowel ondernemers als het winkelend publiek reageren zeer enthousiast op de actie: de populariteit van Sinterklaas heeft kennelijk nog niets ingeboet ten opzichte van de kerstman. Dat blijkt ook uit het succes van het jaarlijkse Sinterklaasfeest in de Der Aa-kerk, dat zaterdagmiddag 1 december plaatsvindt. Kinderen kunnen daar hun verlanglijstje zelf aan Sinterklaas geven. En wie zoet is, mag lekkers maken, in dit geval marsepein. Aanstaande zondag, 2 december, kunnen de Pieten aan de slag om de wensen van de kinderen te vervullen: dan zijn bijna alle winkels in de binnenstad geopend in verband met koopzondag. Op het Waagplein zorgen twee bands voor extra sfeer.