economie

13 mei 2019, 11:11

‘Bosatlas uit Groningen heeft nog een héle toekomst voor zich’

‘Bosatlas uit Groningen heeft nog een héle toekomst voor zich’

‘De vertrouwde Bosatlas heeft nog een hele toekomst voor zich. Steeds meer mensen vinden het in dit digitale internet-tijdperk prettig om rustig een overzichtelijke papieren Bosatlas door te kijken. De papieren versie van de Bosatlas blijft voorlopig dus nog zeker bestaan. Dat was de boodschap vrijdagmiddag tijdens de officiële opening van een tentoonstelling over de geschiedenis van de Bosatlas in het GRID Grafisch Museum in de St. Jansstraat in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De tentoonstelling is gewijd aan de Bosatlas, waar miljoenen Nederlanders mee zijn  opgegroeid. De atlas, die voor het eerst verscheen in 1877 is in feite een vande belangrijkste en bekenste stad-Groningse exportproducten. gedrukte variuant, waarvan al 59 editie zij uitgebracht, is ook nog steeds grote belangstelling.

Een van de eerste edities van meer dan honderd jaar geleden
Een van de eerste edities van meer dan honderd jaar geleden

Enorme naamsbekendheid

 

De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm, en reikt tot ver buiten de muren van de school. In de expositie aandacht voor Pieter Roelf Bos, de naamgever van de atlas.

Wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Hoe werden kaarten gemaakt en welk verhaal vertellen zij? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven? In deze tentoonstelling wordt het verhaal áchter dit cultureel erfgoed verteld en vooral getoond.

Drukte bij de officiele opening
Drukte bij de officiele opening

Opening

 

De expositie in het GRID werd geopend door Fronique Oosterhof, middels een interview met de makers: Peter Vroege, gastconservator,  en Paul Mulder & Albert Buring van Studio 212 Fahrenheit

Het openingswoord was van Tine Béneker, hoogleraar Geography &  Education en bestuurslid van het Koninklijk Nederlands  Aardrijkskundig Genootschap (KNAG).

De tentoonstelling is in samenwerking met Noordhoff Uitgevers en het Nationaal Onderwijsmuseum ontwikkeld en is te zien van 11 mei t/m 27 oktober.

Het GRID Grafisch Museum
Het GRID Grafisch Museum