economie

16 jan 2002, 00:12

Biotechnologische bedrijven floreren; gebouwen nu al te krap

Het gaat goed met de biotechnologie in Groningen. Het beleid van de gemeente Groningen om de biotechnologie – naast ICT- te bevorderen, zet zoden aan de dijk. Tweede Groningse bedrijven IQ Corporation en Bioclear kampen nu al met ruimtegebrek op het Zernike Park.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt uit een verslag in het Groninger Dagblad Stad. Volgens het bericht maken de twee bedrijven IQ Corporation en Bioclear zo’n voorspoedige groei door op hun start-lokatie op het Zernike Park dat ze moeten verhuizen naar een nieuw kantoorpand op bedrijventerrein Kranenburg langs de A7 bij Hoogkerk. Op dit kantorenpark dat oorspronkelijk was bedoeld voor IT-bedrijven komen nu steeds meer bedrijven in de biotechnologie. Dat is een opsteker voor de gemeente Groningen. Want terwijl het minder gaat in de IT-sector, beginnen de biotech-bedrijven steds meer in bloei te komen.
Bioclear is gespecialiseerd in technologisch hoogwaardige milieumaatregelen, met name in het schoonmaken van grond. Het bedrijf heeft nu 23 mede werkers. IQ Corporation ontwikkelt testsetjes voor ziekenhuizen en andere instellingen waarmee ziektes snel kunnen worden opgespoord. Het bedrijf is de afgelopen jaren gegroeid tot 28 banen en voorziet de komende drie jaar verdere groei.. Het bedrijf is na DSM Biologics en Pharma Bio Research inmiddels uitgegroeid tot het derde biotech-bedrijf in Groningen.
Overigens is er in Groningen langzamerhand een gebrek aan personeel in deze sector ontstaan. Daarom sloot DSM onlangs een contract voor een aparte nieuwe opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het bedrijf hoopt daardoor straks over voldoende medewerkers te kunnen beschikken. Maar lukt dat niet dan overweegt het bedrijf serieus vertrek uit Groningen.