economie

17 jan 2003, 00:12

Avebe houdt toch deel subsidies uit Brussel

Het aardappelzetmeelconcern Avebe kan de komende jaren toch blijven rekenen op subsidies uit Brussel. Dat zei voorzitter A. Maarsingh van de afdeling akkerbouw van de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland maandag. Hij zei over nog geheime stukken te beschikken van de Europees commissaris voor landbouw, Fischler, waaruit dat blijkt. Een Brusselse ambtenaar bevestigde in grote lijnen Maarsinghs interpretatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om nieuwe plannen van Fischler voor een compensatie aan landbouwers voor verlaagde prijzen voor akkerbouwproducten. Aardappelboeren krijgen geen steun uit Brussel, zetmeelfabrieken wel. Avebe geeft die Europese steun door aan de landbouwers, naar rato van de geleverde hoeveelheid aardappelen. Fischler wil van dit systeem af en stelde voor om de compensatie vanaf 2004 rechtstreeks aan de boeren over te maken.
LTO Nederland heeft zich hevig tegen dit voorstel van Fischler verzet, omdat het leveren van zetmeelaardappelen aan Avebe dan veel minder aantrekkelijk zou worden voor de boeren. Boeren worden daardoor wel gestimuleerd tot verbouwen, maar niet tot leveren van het gewas. ,,Dat zou dramatische gevolgen kunnen hebben voor Avebe, omdat de hele aardappelleverantie dan in gevaar zou kunnen komen'', aldus Maarsingh.
Uit nieuwe, nog geheime plannen, blijkt dat Fischler deels op zijn oorspronkelijke initiatief is teruggekomen. ,,Hij komt nu met een aangepast voorstel. Dat komt er op neer dat de boeren hun compensatie straks voor de helft via Avebe zullen krijgen, en de andere helft rechtstreeks'', aldus Maarsingh.
Een hoge ambtenaar van de Commissie bevestigt dat nu wordt gedacht aan een 'gemengd systeem'. Hij wijst er wel op dat deze aanpassingen, die maar een klein onderdeeltje zijn van de zogenaamde midterm review waarin het hele EU-landbouwbeleid tegen het licht wordt gehouden, nog vele stadia moeten doorlopen.
Maarsingh vindt het nieuwe voorstel van de landbouwcommissaris een verbetering. ,,Maar het is beslist nog niet goed genoeg. Het beste is wanneer de boeren de gehele compensatie krijgen via Avebe. Wij zullen ons er als boerenorganisatie dan ook tegen blijven verzetten, liefst samen met de werknemers van Avebe en met dat bedrijf zelf. Want het is in ieders belang dat de levering van aardappelen aan het concern gewaarborgd blijft'', aldus Maarsingh.