Bereikbaarheid & Verkeer

OV-bureau Groningen-Drenthe helpt Groningen bereikbaar te blijven

In Groningen wordt er nu al op tal van fronten intensief nagedacht over de gevolgen die de aanpak van de zuidelijke ringweg straks zal hebben voor het verkeer. De werkzaamheden zijn straks zeer ingrijpend, en tijdens die mega-klus zal Groningen zeker bereikbaar moeten blijven: de winkel moet open blijven.


Leestijd: 2 minuten

OV-bureau Groningen-Drenthe helpt Groningen bereikbaar te blijven
OV-bureau Groningen-Drenthe helpt Groningen bereikbaar te blijven

Een van de partijen die een flinke steen bijdragen aan de bereikbaarheid van Groningen is het OV-bureau Groningen-Drenthe. Op de website www.aanpakringzuid.nl vertelt directeur Jan van Selm van het OV-bureau op welke wijze het openbaar vervoer nu en straks kan worden ingezet om Groningen bereikbaar te houden.

Bussen gaan een belangrijke rol spelen tijdens de bouwfase van de zuidelijke ringweg. “We hebben afgesproken dat we ervoor zorgen dat in de bouwfase alle plaatsen in de regio via het openbaar vervoer verbonden blijven. Daarnaast kunnen wij ‘part of the solution’ zijn. Als mensen weten dat bussen ze snel en gemakkelijk naar de plek van bestemming kunnen brengen, laten ze wellicht de auto staan. Dan gaan ze met het openbaar vervoer en met de fiets. En dan krijgen we precies wat we willen tijdens de werkzaamheden: minder auto’s op de weg.”

De nieuwe Q-linkbussen: alternatief voor de tram

In het interview gaat de directeur ook in op de eerste ervarigen met de Q-link bussen, het alternatief voor de tram-plannen die die zijn doorgegaan.

Sinds kort rijden er nieuwe kleurrijke Q-link-bussen door Groningen. Deze hebben drie kleuren: blauw, paars en oranje. Deze bussen, een alternatief voor de tram die niet doorging, zorgen voor een betere verbinding tussen de regio en de stad. “We hebben voor kleuren gekozen omdat trams in het buitenland ook vaak herkenbaar zijn aan een kleur. Je weet dat de blauwe bussen je bijvoorbeeld naar de Grote Markt zullen brengen. Mensen kunnen tegen hun kind zeggen: ‘de blauwe bus brengt je naar huis’. Door de bussen nu alvast te laten rijden, kunnen mensen daar aan wennen. Ik hoop dat veel mensen gaan ontdekken dat het heel fijn is om met de bus te reizen. Je hebt je ogen en je handen vrij, dat is in de auto niet zo.”

Het volledige interview over de bussen en over de eerste ervaringen met de nieuwe Q-link-bussen die door Groningen rijden is terug te vinden op:

www.aanpakringzuid.nl/aan-het-woord/aan-het-woord/jan-van-selm-ov-bureau-samen-houden-we-het-noorden-mobiel/

Alles over de aanpak van de zuidelijke ringweg:

www.aanpakringzuid.nl