Bereikbaarheid & Verkeer

Groningse jongeren maken eigen voorstellen voor duurzame mobiliteit

Groningse studenten gaan vanaf maandag zelf plannen uitwerken om de duurzame mobiliteit te bevorderen. Daarbij wordt duurzame mobiliteit gecombineerd met ondernemerschap. Dat gebeurt in opdracht van de provincie Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Wordt de elektrische fiets een serieus alternatief voor de buurtbus? Hoe gaan jonge mensen geld verdienen met duurzame mobiliteit  in de provincie Groningen? Autodelen in krimpgebieden: moet de provincie dat stimuleren/subsidiëren? Is een adviesbureau rondom zuinig rijden/marketing in deze sector wenselijk en haalbaar? Hoe maak je de elektrische fiets hip /cool voor jongeren?  Kortom hoe kunnen we ons in de toekomst op duurzame manier blijven verplaatsen van A naar B? Dit soort vragen komen aan bod in het project  ‘jong en mobiel’- duurzame mobiliteit  in Groningen.

Bij de start op maandag 29 september krijgen 25 studenten een briefing van IVN Groningen, dat het project in opdracht van de provincie organiseert. De studenten worden begeleid  door NL innovators en krijgen informatie en vragen aangereikt van stakeholders, onder meer afdeling verkeer en vervoer van de provincie Groningen en Arriva. Aan het eind van het project presenteren de studenten hun ondernemingsplannen voor de stakeholders. Zo leren de studenten meer over  duurzame mobiliteit en ondernemerschap en worden er creatieve en haalbare oplossingen bedacht voor duurzame mobiliteit  in Groningen.

Waarom duurzame mobiliteit? De bijdrage van verkeer en vervoer aan de broeikasgassen in Nederland (20%) moet omlaag. Fijnstof door verkeer zorgt voor gezondheidsproblemen. Maar ook filevorming, bereikbaarheid van krimpgebieden en geluidsoverlast moeten duurzame mobiliteit oplossingen brengen.

In het project ‘jong en mobiel’ worden niet alleen jongeren uit het voortgezet onderwijs, maar ook studenten afkomstig van uiteenlopende opleidingen uitgedaagd met oplossingen en ideeën te komen rond duurzame mobiliteit. Het project ‘jong en mobiel’  wordt deels in opdracht van de provincie Groningen uitgevoerd en gefinancierd.