Bereikbaarheid & Verkeer

Dit jaar een brij aan wegafsluitingen: “Dit is veel lastiger te communiceren dan Operatie Julianaplein”

Waar het voorjaar van 2022 in het teken stond van ‘Operatie Julianaplein’ – als het gaat om wegwerkzaamheden – staat dit jaar in het teken van ‘Alles Rondom de Zuidelijke Ringweg’. Want er gebeurt veel momenteel. Heel veel. En er staat nog veel meer op de planning voor komend jaar.


Leestijd: 4 minuten

Dit jaar een brij aan wegafsluitingen: “Dit is veel lastiger te communiceren dan Operatie Julianaplein”
Dit jaar een brij aan wegafsluitingen: “Dit is veel lastiger te communiceren dan Operatie Julianaplein”

“Het is ontzettend lastig om dit te communiceren, want het gaat veelal om korte afsluitingen”, zegt Bert Kramer van Combinatie Herepoort, de aannemer van de megaklus aan de zuidelijke ringweg. “De fases van de bouw aan het tijdelijke Julianaplein waren nog wel overzichtelijk, omdat het om grote en langere afsluitingen ging. Dit jaar is het een brij van kleinere afsluitingen. Mensen mogen de plaatjes van alle afsluitingen en omleidingen wel op hun koelkast plakken om het allemaal te volgen.”

Op deze pagina wordt een aantal belangrijke wegafsluitingen uitgelicht die plaatsvinden aan de westkant van de zuidelijke ringweg. Alle overige afsluitingen worden gecommuniceerd via de kanalen van Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid. 

Tot begin september: minder rijbanen op de A7 tussen Hoogkerk en afrit Laan Corpus den Hoorn

Weggebruikers die uit de richting Drachten via de A7 richting Groningen rijden, moeten de komende periode rekening houden met afsluitingen. Er wordt tussen Hoogkerk en de afrit naar Laan Corpus den Hoorn aan de zuidelijk rijbaan van de weg gewerkt. Dat zorgt tot begin september voor drie fases aan afsluitingen.

In de afgelopen maanden is de noordbaan aan die kant van de zuidelijke ringweg aangepakt, nu is het tijd voor de zuidbaan. In de komende maanden gaat Aanpak Ring Zuid de weg daar inrichten voor de uiteindelijke situatie. Zo worden onder andere de riolering en de mantelbuizen vervangen en wordt de asfaltering en belijning opnieuw aangebracht. Om ruimte te maken voor die werkzaamheden moet het verkeer over de noordelijke rijbaan rijden. 

Sinds medio maart zijn er in totaal drie rijbanen beschikbaar: twee in de richting van Hoogkerk en één in de richting van het Julianaplein. Dat zal tot september zo blijven, met uitzondering van twee tussenpozen waarin er wél weer twee rijstroken richting Groningen open zijn. In het weekend van 12 tot 15 mei zijn beide rijstroken richting Groningen afgesloten.

In september is de weg tussen Hoogkerk en Groningen klaar. Er is dan geen aparte rijstrook voor bussen meer, maar drie rijstroken en een vluchtstrook. 

Vanaf 17 april: toerit Hoogkerk richting Groningen afgesloten

De eerste maand van de hierboven beschreven werkzaamheden is de toerit vanaf Hoogkerk richting Groningen gewoon open, maar vanaf 17 april gaat die toerit dicht, en ook de aparte toerit voor bussen vanaf P&R Hoogkerk. Die afsluitingen kennen tot september ook weer verschillende fases. Voor auto’s geldt dat de toerit is afgesloten tussen 17 april en 23 juni, en van 11 augustus tot 1 september. Voor bussen is de toerit richting Groningen afgesloten tussen 17 april en 15 mei, en tussen 14 juli en 4 september.

Vanaf 31 maart: afsluiting toerit N7 vanaf Julianaplein naar westelijke ringweg (N370)

Om de nieuwe toerit vanaf de N7 vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg af te kunnen bouwen en in gebruik te kunnen nemen, moet de huidige verbinding vanaf 31 maart tot 14 juli ook worden afgesloten. Daarna kunnen weggebruikers van de nieuwe toerit gebruik maken.

Vanaf 17 april: Afsluiting afrit Laan Corpus den Hoorn vanuit Drachten

Vanaf 17 april staat er nog meer te gebeuren, want dan ligt ook de afrit vanuit Drachten richting Laan Corpus den Hoorn eruit. Letterlijk, want die afrit wordt afgebroken en volgens een nieuw ontwerp voor de uiteindelijke situatie weer opgebouwd. “Wij noemen het de ‘bierbult, zegt Kramer, “want de nieuwe afrit krijgt een bobbel zoals je die ook richting de hals van een bierflesje ziet.”

Het duurt nog wel even voor je over die ‘bierbult’ kan rijden, want die gaat pas op 4 september weer open. Dat wordt even doorbijten, want Laan Corpus den Hoorn is een belangrijke verbindingsweg richting onder andere het Martini Ziekenhuis en bedrijven op Corpus den Hoorn. Omrijden kan via het Julianaplein, de A28 en de afrit Van Ketwich Verschuurlaan.

Vanaf 10 juli: toerit naar westelijke ringweg dicht vanuit Drachten en Laan Corpus den Hoorn

Ook de aansluiting vanuit Hoogkerk richting de westelijke ringweg ligt er een tijd uit. Tussen 10 juli en 4 september kan je vanuit die richting niet meer via het Vrijheidsplein naar de westelijke ringweg. Op de N370 tussen Laan Corpus den Hoorn en het Vrijheidsplein moet er in die week van alles gebeuren om de weg gereed te maken voor de uiteindelijke situatie. Het Julianaplein is vanuit die richting wel bereikbaar. Vanuit Hoogkerk rij je over één rijstrook richting het Julianaplein.

Vanaf Laan Corpus den Hoorn kan je de oprit richting de N7 nog wel gebruiken. Echter is de verbinding van Laan Corpus den Hoorn richting de N370 van tot 10 tot 17 juli ook afgesloten. 

Om tussen 10 juli en 4 september op de westelijke ringweg te komen, zullen weggebruikers moeten omrijden via de overige ringwegen. Vanaf 4 september is de verbinding vanaf Hoogkerk naar de westelijke ringweg tijdelijk weer open. De verbinding moet van 2 oktober tot 6 november nogmaals afgesloten worden. 

Afbeeldingen: Groningen Bereikbaar