Nipte Europese nederlaag Donar; Vytautas met 77-75 te sterk in MartiniPlaza

Een nederlaag van twee punten. Dat was het resultaat van de kwalificatiewedstrijd voor een plek in de Champions League voor Donar tegen Vytautas uit Litouwen. Het werd 75-77. Komende donderdag is de return al in Prienai. De Litouwse stad waar de grote tegenstanders vandaan komen. Halverwege stond Donar voor ruim 2.800 toeschouwers met 39-36 achter.

Zelfstandige? Meld je aan voor het ZZP Event van Donar

De ploeg van coach Erik Braal begon zeer overtuigend en stond na het eerste kwart, mede door een zeer goede Jason Dourisseau, met 23-14 voor. De gasten, met de 2.18 meter lange Ovidijis Galdikas als grootste exponent, gaven vervolgens gas en namen een 32-30 voorsprong. In die fase ontbrak de regie bij de thuisploeg. Kwam nog bij dat het matige schieten ervoor zorgde dat Donar achter de feiten aan bleef lopen en niet in staat was om baas te worden in eigen huis. Het verschil werd feitelijk in het tweede kwart gemaakt, omdat er na de pauze met 22-21 en 17-17 nauwelijks licht zat tussen beide ploegen.

Donar slaagde er net niet in om de grote reuzen op de knieën te krijgen, waardoor met een kleine nederlaag de reis naar de Baltische staat wordt gemaakt. Evan Bruinsma was topscorer met 14 punten. Dourisseau, Thomas Koenis en Brandyn Curry noteerden ieder 12 punten. De return begint donderdag om 17.30 uur Nederlandse tijd. Een zege met drie punten volstaat voor de Groningers om naar de tweede kwalificatieronde te gaan. Daarin zou het Deense Bakken Bears de tegenstander zijn.