FC Groningen wint in slotseconde; Hoesen schiet de FC langs ADO Den Haag

Het leek op een 1-1 gelijkspel uit te draaien tussen FC Groningen en ADO Den Haag, maar het liep anders. De wedstrijd bevond zich al in de vijfde minuut van de blessuretijd toen Michael de Leeuw met een uiterste krachtsinspanning de bal nog voor kreeg en Danny Hoesen bijna op de doellijn staande vond. De invaller had de bal voor het intikken. Het betekende drie punten voor Groningen en een zesde plaats in de Eredivisie met 24 punten uit 14 duels.

Leestijd: 2 minuten

Finale Gezond Scoren 2016; FC Groningen sluit gezondheidsproject af

Er ging een vrije trap van Albert Rusnàk aan vooraf. Zo ging het publiek toch nog goed gemutst naar huis, want verheffend was het allemaal niet wat de thuisploeg te bieden had aan de 19.500 bezoekers. Het eerste kwartier kon sowieso schriftelijk afgedaan worden. Behoudens twee mogelijkheden van Hans Hateboer. Eerst met een kopbal en korte tijd later met een inzet, maar doelman Martin Hansen was attent. Aan de andere kant kopte Mike Havenaar over. In de 24e minuut kwam FC Groningen op achterstand. Aron Meijers kon er eenvoudig langskomen aan de rechterkant en zijn voorzet viel pardoes op het hoofd van Edouard Duplan, die vervolgens eenvoudig van dichtbij de bal in de verre hoek knikte; 0-1. Ruim vijf minuten later had Jarchinio Antonia een kans op de gelijkmaker, maar diens lob landde bovenop het doel.

De ploeg van trainer Erwin van de Looi bleef moeite houden om de tegenstander echt onder druk te zetten. Kort voor rust veerde iedereen op, maar aanvoerder De Leeuw scoorde in buitenspelpositie. Daardoor kon de eerste helft onmogelijk positief afgesloten worden. Binnen vijf minuten na de pauze was het echter raak. Lorenzo Burnet kon tot ver in het Haagse strafschopgebied komen en zijn voorzet caramboleerde via de knie van Kevin Jansen en het been van invaller Tommy Beugelsdijk in het doel; 1-1. Wie daarna dacht dat de FC d'r en d'r over ging spelen kwam bedrogen uit. Beide ploegen konden amper mogelijkheden en kansen creëren. Invaller Bryan Linssen schoot een keer naast en een kopbal van Hoesen bereikte het doel net niet.

Terwijl het op een gezien het spelbeeld logische 1-1 uit zou draaien kreeg Euroborg toch nog het geluk aan zijn kant. Het betekende dat FC Groningen op eigen veld dit seizoen in de competitie ongeslagen bleef en nu in zeven wedstrijden negentien punten bij elkaar heeft gespeeld. Alleen FC Twente kwam tijdens de openingswedstrijd van het seizoen met een gelijkspel weg. Excelsior 2-0, sc Heerenveen 3-1, AZ 2-0, Willem II 2-1, PEC Zwolle 2-0 waren de andere ploegen die de punten in Groningen achter moesten laten. Komende zondag speelt FC Groningen in Kerkrade tegen promovendus Roda JC.