FC Groningen laat het voor rust liggen tegen Ajax; 2-1 nederlaag krijgt in de tweede helft vorm

FC Groningen is er zondagmiddag niet in geslaagd om Ajax de punten afhandig te maken. In een koud en nat Euroborg verloor de FC met 2-1. De doelpunten vielen in de tweede helft. Anwar El Ghazi opende na een uurtje de score. Tien minuten later verdubbelde Lasse Schöne de score uit een strafschop. In de extra tijd redde Danny Hoesen de eer door een vrije trap binnen te schieten. Groningen blijft negende in de Eredivisie met 34 punten uit 23 duels.

Leestijd: 2 minuten

Finale Gezond Scoren 2016; FC Groningen sluit gezondheidsproject af

De ploeg van trainer Erwin van de Looi liet vooral voor rust de kans op een beter resultaat liggen. In de eerste helft was Groningen de betere ploeg. Na de pauze was het een duidelijk ander verhaal. Toen waren de Amsterdammers in de eerste twintig minuten duidelijk beter en op basis daarvan verloor FC Groningen de wedstrijd ook. Een grote aderlating vormde het uitvallen van Hedwiges Maduro direct na rust. Daardoor moest de organisatie noodgedwongen aangepast worden en dat deed het spel geen goed.

Het wegsturen van Mike van der Hoorn in de zeventigste minuut vanwege zijn tweede gele kaart, na een tackle op Michael de Leeuw, deed daar niks aan af. De thuisploeg wist zich met de man meer situatie nauwelijks raad en creëerde geen kansen. Dat de eretreffer via een vrije trap tot stand kwam was dan ook niet verwonderlijk. Voor rust was sprake van een ander beeld. Toen was Groningen duidelijk de bovenliggende partij en noteerde een aantal mogelijkheden. Zo krulde De Leeuw de bal na een minuutje naast. Na een kwartier kwam Oussama Idrissi in het veld voor de geblesseerde Brian Linssen. Idrissi toonde zich vervolgens het meest gevaarlijk. Na ruim twintig minuten schoot hij na een goede individuele aktie voorlangs. In de 33e minuut mondde een prima aanval via Simon Tibbling en Hans Hateboer uiteindelijk uit in een mogelijkheid bij Jesper Drost die naast schoot. Hierbij zag hij de vrijstaande Alexander Sørloth over het hoofd En in de extra tijd meldde dezelfde Sørloth zich aanvallend, maar de Noor schoot net naast.

Sørloth speelde, omdat hij na zijn gebroken middenhandsbeentje van twee weken geleden met een beschermende brace kon spelen. In de tweede helft kwam ook Sørloth minder in het spel voor net als zijn teamgenoten. De openingstreffer kwam dan ook niet onverwacht. De wijze waarop wel, want de bal ging voor het doel langs zonder dat er werd ingegrepen door de verdedigers Etiënne Reijnen of Rasmus Lindgren of doelman Sergio Padt. El Ghazi zei bij de tweede paal dankjewel; 0-1. Tien minuten later viel de beslissing. Een overtreding op Amin Younes door Hans Hateboer betekende een strafschop en Schöne stuurde Padt de verkeerde hoek in; 0-2. Een minuut later liep Van der Hoorn tegen zijn tweede gele kaart aan, waardoor Groningen twintig minuten een man meer had. Het speelde Ajax in de kaart. De FC miste het vernuft om de Amsterdamse defensie uit elkaar te spelen en zag veel ballen in de trechter verdwijnen. Hetgeen eenvoudig te verdedigen was voor Ajax. Uiteindelijk toonde Hoesen zich vanaf een meter af achttien nog trefzeker diep in de extra tijd, maar daarbij bleef het.

Volgende week zaterdag staat de uitwedstrijd tegen de ploeg in vorm, AZ, op het programma. Het duel in Alkmaar begint om 18.30 uur.