Sport

FC Groningen is de weg kwijt; kansloos met 4-0 onderuit in Rotterdam tegen Feyenoord

Voor FC Groningen zijn zorgelijke tijden aangebroken. Het elftal draait vierkant. Hetgeen zondag in De Kuip eens te meer duidelijk werd middels een kansloze 4-0 nederlaag tegen Feyenoord. Groningen creeërde geen enkele kans en eindigde het duel ook nog met een mannetje minder. Johan Kappelhof kreeg in de 56e minuut zijn tweede gele kaart. Het was alweer de vierde uitnederlaag van het seizoen.FC Groningen is gezakt naar de negende plaats in de Eredivisie met 12 punten uit 8 wedstrijden.


Leestijd: 2 minuten

Vorige week in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Willem II was al duidelijk dat de ploeg van coach Erwin van de Looi bepaald niet in grootste vorm steekt. Deze lijn werd tegen Feyenoord voortgezet en is zeker in uitwedstrijden structureel van aard. Ga maar na de laatste vier uitduels werden gemiddeld genomen kansloos verloren en er werd niet gescoord. Uit tegen ADO Den Haag werd het 3-0. Deze uitslag stond in Leeuwarden tegen Cambuur ook na negentig minuten op het bord en in Utrecht was de plaatstelijke FC met 1-0 te sterk. Aan deze reeks kan nu de 4-0 bij Feyenoord toegevoegd worden. De conclusie is in ieder geval duidelijk dat van de onklopbare ploeg aan het einde van het seizoen weinig meer over is.

Dat is buitengewoon spijtig en heeft grotendeels te maken met de, naar nu blijkt, veel te krappe selectie. De technische staf heeft vanwege blessures amper mogelijkheden om wijzigingen door te voeren en ze waren tegen Feyenoord blij dat er überhaupt elf eredivisiewaardige spelers opgesteld konden worden. Michael de Leeuw was herstellende van griep. Martijn van de Laan heeft liesproblemen en het is volstrekt onduidelijk wanneer en of hij weer fit wordt. Mimoun Mahi is ook niet fit, Tom Hiariej heeft hamstringklachten en ook Lorenzo Burnet is al langere tijd uit de running. Zo kan het gebeuren dat Roland Baas zijn debuut in de Eredivisie maakte als invaller. Hij kwam na een uur spelen in het veld voor Nick van der Velden. Vorig seizoen steekhouder, maar dit seizoen geen schim van wat hij vorig seizoen liet zien. A-junior Baas zal zich zijn debuut ongetwijfeld anders voorgesteld hebben.

Gezien de passieloze manier waarop FC Groningen zich in Rotterdam presenteerde was het wachten op tegentreffers en die kwamen ook. Het feit dat de FC een half uur lang met een man minder speelde deed daar niets aan af. Danny Hoesen kwam voor de achtste keer op rij in een competitiewedstrijd niet tot scoren. De belangrijkste reden hiervan is dat de afstemming met zijn ploeggenoten niet klopt. Er wordt te verdedigend gespeeld, waardoor de spits veel te veel op zichzelf is aangewezen. Colin Kazim opende na een kwartiertje de score. Twee minuten na het wegsturen van Kappelhof kopte Lex Immers de 2-0 binnen. In de slotfase kopte eerst Jean-Paul Boëtius een rebound binnen en een minuut voor tijd maakte Mitchell Te Vrede op aangeven van Immers ook nog de 4-0.

Een wedstrijd om heel snel te vergeten en het is te hopen dat de ziekenboeg snel een beetje leegloopt. Anders lijkt het tot de winterstop, het moment om weer spelers te kunnen halen, een hele moeizame affaire te worden. Op zondag 19 oktober kan in Euroborg tegen Excelsior het tegendeel bewezen worden.