Sport

FC Groningen doet weer aan klantenbinding; na 1-1 tegen Ajax

Het gebeurt niet al te vaak de laatste tijd dat FC Groningen in het eigen NoordLease Stadion het publiek veel waar voor hun geld biedt. Dat was zondag in een, dit seizoen voor het eerst, uitverkocht stadion wel het geval. Het werd 1-1 tegen de nummer twee van de Eredivisie Ajax. De doelpunten vielen na de pauze. Bryan Linssen opende de score in de 56e minuut en een kleine tien minuten voor tijd maakte Davy Klaassen gelijk.


Leestijd: 2 minuten

FC Groningen vraagt werktijdverkorting aan
FC Groningen vraagt werktijdverkorting aan

Op de ranglijst schoot de ploeg van trainer Ernest Faber er overigens weinig mee op. Het tiende gelijke spel van het seizoen bracht de FC na 25 speelronden ook de tiende plaats met 28 punten. Willem II staat negende en heeft een punt meer. Doordat AZ en Vitesse in de bekerfinale staan valt de negende plaats vrij en geeft die positie recht op deelname aan het toetje. De concurrentie is groot. Heracles Almelo en NEC hebben ook 28 punten en PEC Zwolle heeft inmiddels 27 punten verzameld. Zo heeft FC Groningen nog wel degelijk een doel om voor te spelen. Tegen Ajax was in ieder geval sprake van bevlogenheid en de wil om er iets moois van te maken.

De Amsterdammers vielen overigens nogal tegen. Dat was merkwaardig, omdat ze vlak voor aanvang van de wedstrijd wisten dat koploper Feyenoord met 1-0 had verloren bij Sparta. Dit gegeven leek de gasten eerder te verlammen dan dat er positieve energie vrijkwam. De eerste richtinggevende zet in de wedstrijd deed Groningen. Doelman André Onana was om onduidelijke redenen heel ver buiten zijn eigen strafschopgebied en liet zich de bal ontfutselen door Linssen, die met een zacht rollertje van ruim twintig meter doel trof. Camerabeelden lieten zien dat de Limburger in het duel met de doelman eerst diens standbeen licht aantikte, waardoor Onana in onbalans raakte.  Het ging echter zo snel dat het voor scheidrechter Nijhuis onmogelijk waarneembaar was.

Ajax slaagde er een kleine tien minuten voor tijd toch nog in om de achterstand weg te werken, terwijl ze nauwelijks in de wedstrijd zaten. De versnelling werd iets hoger geschakeld en dat ging op één moment mis. Een vlotte aanval over links zorgde voor een lage voorzet en met een subtiele voetbeweging schoof de aanvoerder van dichtbij de bal in de verre hoek.  De gasten drongen nog nadrukkelijk aan om de volle winst mee te nemen, maar dat zou teveel van het goede geweest zijn. FC Groningen verdiende minimaal een punt op basis van de totale performance.  Dissonant in dit geheel was Samir Memicevic. Hij torpedeerde Daley Sinkgraven drie minuten voor tijd met beide benen, waarbij Sinkgraven gelukkig vroegtijdig de tackle kon ontwijken. De Bosniër wordt geschorst en is zondag in Kerkrade niet inzetbaar tegen Roda JC.