Sport

Donar met opgeheven hoofd uit Europa; 83-80 zege op Venetië niet voldoende voor finale

De spelers van Donar vochten als leeuwen en gaven alles om met minimaal elf punten te winnen van Reyer Venezia in de return van de Europese halve finale, maar het werd een zege met drie punten; 83-80. Na de 82-72 nederlaag vorige week in Italië was dat donderdagavond in een stijf uitverkocht MartiniPlaza onvoldoende om door te gaan naar de finale tegen Scandone Avellino. Zo kwam een einde aan een memorabel Europees seizoen.


Leestijd: 2 minuten

Geen bekerduel meer dit seizoen voor Donar in MartiniPlaza
Geen bekerduel meer dit seizoen voor Donar in MartiniPlaza

Beide ploegen bleken ontzettend aan elkaar gewaagd. Drie van de vier kwarten eindigden gelijk. De marge van drie punten ontstond in het tweede kwart, die won Donar met 20-17. Vanaf het begin zat de ploeg van coach Erik Braal er goed op. Onder leiding van Evan Bruinsma stond snel 11-5 op het bord. Vervolgens bleek de schotklok op één van de baskets kapot. Het oponthoud duurde maar liefst 22 minuten, maar dat had geen invloed op het vervolg van de wedstrijd. Het beeld van de beginminuten herhaalde zich een aantal keren gedurende het duel. Donar nam steeds een paar punten voorsprong in de hoop het benodigde gat te slaan, maar steeds waren het de gasten via bijvoorbeeld MarQuez Haynes of Michael Bramos die dat voorkwamen.

Na een 44-41 ruststand leek het er aanvankelijk op dat dat Donar het niet meer op kon brengen om steeds maar tegen de Italiaanse muur op te beuken, maar aan het begin van het vierde kwart kwam Brandyn Curry even los. Hij knalde in korte tijd drie driepunters raak. Dat zorgde voor 73-63, maar meer werd het helaas niet. De cruciale score kwam op naam van Haynes. In tijdnood en zwaar op de huid gezeten door twee Donar-spelers schoot van heel ver raak. Daarmee werd het 77-72. Vervolgens miste Curry bij 78-74 een vrije driepunter en toen was duidelijk dat het niet ging gebeuren. Reyer Venezia bleek net iets beter en daar kon uiteindelijk iedereen waarschijnlijk wel vrede mee hebben.

Het was een pakkende wedstrijd die tot bijna het einde de benodigde spanning in zich had. Een apotheose van een historisch Europees seizoen. Curry was topschutter met 23 punten. Bruinsma noteerde 21 punten. De overgang zal groot zijn, maar Donar moet de focus nu verleggen naar de competitie om de titel te prolongeren.  Zaterdag te beginnen met een uitwedstrijd tegen Rotterdam.