Donar deelt eerste tik uit; 85-70 overwinning in Zwolle brengt thuisvoordeel naar Groningen

Zelden was een team bij het begin van een wedstrijd zo goed geprepareerd als Donar dinsdagavond. In de eerste finale van de best-of-seven serie tegen Landstede Basketbal veegde Donar de Zwollenaren in het eerste kwart van de vloer in het Landstede Sportcentrum. Toen de kruitdampen opgetrokken waren stond het 33-15. Deze overdonderende start kwam Landstede nooit meer te boven. Het werd uiteindelijk 85-70.

Leestijd: 2 minuten

Donar op drempel van vijfde titel; na 74-50 zege op 3-1 voorsprong in finale tegen Zwolle

Met de zege heeft de ploeg van coach Erik Braal het thuisvoordeel direct omgedraaid. De manier waarop zal in de Zwolse hoofden nog wel even doordenderen. In het eerste kwart scoorde Donar vijf van de zeven driepunters, ruim zeventig procent. Ook bij de tweepunters lag het percentage boven de zeventig procent. Dit niveau kon Donar uiteraard niet de hele wedstrijd vasthouden, maar het was uiteindelijk ruim voldoende om de thuisploeg steeds op meer dan tien punten achterstand te houden. Van een echte play-off wedstrijd was dan ook zeker geen sprake. Daarvoor was het krachtsverschil veel te groot.

Ook was de ambiance eigenlijk niet finalewaardig. Aan Donar lag het zeker niet. Er waren een paar honderd fans naar Zwolle afgereisd, maar verder waren er nog vele lege plekken. Het was in ieder geval lang niet uitverkocht. Het deed aan de prestatie van Donar niks af. Bij rust was het 48-35 in Gronings voordeel. Degene die verwacht had dat Landstede er direct na de pauze nog een keer vol in zou kletsen kwam bedrogen uit. Via Ross Bekkering, Will Sullivan en Jason Dourisseau liep Donar zelfs uit naar 54-35. Een driepunter van Sullivan bracht de stand op 60-37 en zorgde voor de maximale voorsprong van 23 punten.

Aan het begin van het vierde kwart werd het via Jessey Voorn 65-53, maar verder kwam het niet. Via Lance Jeter en Bekkering bedroeg de voorsprong snel weer zeventien punten, waarna het een kwestie van uitspelen was. Oud-Donar speler Craig Osaikhwuwuomwan bepaalde met een driepunter de eindstand op 70-85. Ross Bekkering was topscorer met 19 punten en hij pakte 12 rebounds. Zijn zoveelste double-double van het seizoen. Het in donderdagavond vanaf 19.30 uur in MartiniPlaza zaak om de zege te verzilveren in de tweede finale om daarbij het thuisvoordeel ook echt in de stand tot uitdrukking te brengen.