Nieuws

Bijna uitgestorven Groninger Paard maakt glorieuze 'come back'

Ooit was er nog maar één hengst, Baldewijn. En in 1978 zou hij naar de slager gaan. Maar vrijwilligers slaagden er op het laatste moment in om dát te voorkomen. En nu ziet de wereld er voor het ras ‘Groninger Paard’ compleet anders uit. (Foto's: www.gic.nl)


Leestijd: 2 minuten

Bijna uitgestorven Groninger Paard maakt glorieuze 'come back'
Bijna uitgestorven Groninger Paard maakt glorieuze 'come back'

Er zijn dankzij een speciaal fokprogramma nu veel meer hengsten. En zaterdag 17 februari zullen daarvan veertien aanwezig zijn tijdens de jaarlijkse Hengstenkeuring van de Vereniging het Groninger paard. Daaronder drie nieuw te keuren hengsten.

Een andere mooie ontwikkeling is het feit dat de Stichting Zeldzame Huisdierrassen het Groninger Paard heeft uitgeroepen tot Ras van Het Jaar 2018.

De keuring is zaterdag in Steenwijk. Op de website ziet u het programma. De toegang is gratis.

Geschiedenis

Groninger paarden werden oorspronkelijk gebruikt voor landbouw en transport. Na de industrialisatie dreigde het ras te verdwijnen als gevolg van rijtypische kruisingen met andere rassen. Het Groninger paard werd ternauwernood van de ondergang gered.

Het Groninger paard komt voort uit het inlandse, noordelijke paard dat door de eeuwen heen werd gefokt langs de noordkust van Nederland, Duitsland en Denemarken. Omstreeks 1870 vonden kruisingen plaats met hengsten uit Oldenburg en Oost-Friesland. Vanaf circa 1880 werd het Groninger paard in stamboekverband gefokt. Het ras kreeg daardoor meer bekendheid in het hele land. Tot begin 20e eeuw was het Groninger paard een licht, veelzijdig paard. Het Groninger paard werd gefokt voor de landbouwbedrijven, maar was ook geschikt voor ander gebruik: rijtuig, goederentransport en veldartillerie.

Eind jaren tachtig waren er bijna geen zuiver Groningse paarden meer in Nederland.

Voortbestaan Groninger paard

In 1978 wist een aantal vrijwilligers de laatste Groninger hengst Baldewijn te redden van de slager. Vervolgens zochten ze zoveel mogelijk Groninger merries om in te zetten voor de fokkerij.

Om in georganiseerd verband te kunnen fokken, begon een groep van 25 liefhebbers van het Groninger paard op 25 februari 1982 de Vereniging Het Groninger Paard. De stamboekvereniging begon met slechts één hengst en circa twintig merries. Dankzij zorgvuldige fokkerij is het actuele bestand gegroeid naar ongeveer 1500 Groninger paarden met een laag inteeltpercentage.

De laatste hengst van het Groninger paard - Baldewijn -  met verzorger Piet Bos en eigenaresse Anneke Clazon in het Nieuwsblad van het Noorden_04-08-1979
De laatste hengst van het Groninger paard – Baldewijn – met verzorger Piet Bos en eigenaresse Anneke Clazon in het Nieuwsblad van het Noorden_04-08-1979
Dekhengst Feiko in de lange lijnen. Publiekskampioen 2017. Foto Claudia Dermois.
Dekhengst Feiko in de lange lijnen. Publiekskampioen 2017. Foto Claudia Dermois.