wonen

23 nov 2017, 10:10

Reizende expositie over mensenhandel: ‘Open je ogen’

Reizende expositie over mensenhandel: ‘Open je ogen’

Aan de Westerkade is vanaf vrijdag de reizende expositie ‘Open je Ogen’ over mensenhandel te zien. De tentoonstelling wordt vrijdag geopend door burgemeester Peter den Oudsten.

De expositie toont dertig indringende portretten, dertig paar ogen. Ze vertellen hun schrijnende verhalen. Echte verhalen van slachtoffers van mensenhandel, anno 2017. Deze vrouwen, mannen, jongens en meisjes geven letterlijk een gezicht aan mensenhandel in Nederland, de ernst, de omvang en de diversiteit.

De expositie is een initiatief van CoMensha, het Coördinatiecentrum Mensenhandel. Volgens CoMensha telt Nederland tussen de 6.000 en 21.000 moderne slaven, terwijl er jaarlijks slechts 1000 gesignaleerd worden. “Mensenhandel is dichterbij dan je denkt, ook in Groningen!’, aldus Ina H.R. Hut, directeur–bestuurder CoMensha / La Strada Nederland.

Met de foto-expositie van CoMensha wil de gemeente Groningen mensenhandel meer onder de aandacht brengen. Mensenhandel is vaak moeilijk te herkennen, het is van belang om signalen die op uitbuiting kúnnen wijzen te melden, aldus de gemeente. Daarom wordt bij de opening ook aandacht besteed aan plaatsen waar mensenhandel zich kan afspelen, hoe de signalen van mensenhandel te herkennen, waar te melden en hoe dit wordt opgepakt in de ketenaanpak mensenhandel.

De expositie is de zien tot en met 15 december.