uitgaan

21 nov 2016, 11:11

Wisseling van de wacht bij Noord Nederlands Toneel (NNT); Ola Mafaalani opgevolgd door Guy Weizman

Wisseling van de wacht bij Noord Nederlands Toneel (NNT); Ola Mafaalani opgevolgd door Guy Weizman

Vanaf 1 januari 2017 neemt Guy Weizman het artistieke directeurschap van het Noord Nederlands Toneel (NNT) over van Ola Mafaalani. Met Weizman komt ook de Vlaamse regisseur Julie Van den Berghe naar het NNT die artistiek leider toneel wordt. Met deze twee theatermakers aan het roer heeft Groningen het eerste interdisciplinaire grote gezelschap van Nederland op haar naam staan. Onder de noemer NNT RAW krijgen de talentvolle jonge makers Eline Arbo en Liliane Brakema de kans om zich verder te ontwikkelen.  
 

“De kracht van het gezelschap schuilt in een ensemble, dat vanuit verschillende disciplines met elkaar werkt”. (Guy Weizman) 
 
Interdisciplinair theaterhuis

De ambities van het nieuwe artistieke team van het NNT zijn groot. Het gezelschap bouwt aan een interdisciplinair theaterhuis waarin alle disciplinekaders worden opgeheven: theater van nu, in de taal van nu. Met Guy Weizman en Julie Van den Berghe haalt het NNT een breed pallet aan expertise in huis. Weizman heeft zich ontwikkeld van choreograaf tot theatermaker die uitbundige en rauwe voorstellingen maakt, verteld vanuit verschillende disciplines.

“Een aantal jaren geleden liep ik tegen de beperkingen aan van dans. Ik vind mijn werk sinds ik meerdere disciplines op één podium zet veel rijker” aldus Guy Weizman. Julie Van den Berghe heeft een voorliefde voor repertoirestukken. Van den Berghe: “Onze voorstellingen zijn verschillend, maar we gebruiken beide een ruwe taal, grote gebaren en we schuwen geen sentiment. Ik vind dat het ontbreekt in dit landschap van de kunsten. Ik gebruik juist graag van die eenvoudige gevoelens die hele levens beschrijven.” 
 


NNT RAW met Eline Arbo & Liliane Brakema  

De van oorsprong Noorse Eline Arbo viel in haar afstudeerjaar aan de Amsterdamse Theaterschool op door haar muzikale en speelse voorstelling Manifesten en haar beeldende en theatrale versie van de klassieker Antigone. De komende twee jaar gaat de geëngageerde en talentvolle Arbo een ontwikkelingstraject in, een samenwerking met Toneelschuur Producties. Onder leiding van Julie Van den Berghe maakt ze de komende jaren twee NNT RAW producties. Liliane Brakema is de eerste regisseuse in de geschiedenis die met een afstudeervoorstelling geselecteerd werd voor het Nederlands Theaterfestival.


Haar regie van De Wilde Eend werd verkozen als een van de tien beste voorstellingen van het afgelopen seizoen.

Brakema is een uitzonderlijk talent dat een sterke beeldtaal tegenover een bestaande tekst zet. Brakema gaat een talentontwikkelingstraject in, onder begeleiding van Guy Weizman wordt ze opgeleid naar de grote zaal. De vaste (creërende) acteurs van het NNT worden: Bram van der Heijden (o.a. CMC), Veerle van Overloop (o.a. de Troon, Antonia), Hendrik Aerts (o.a. Penoza), Bien de Moor (Theo d’Or 2005 voor De Meiden bij NT), Nadia Amin (o.a. De Fractie). 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: