uitgaan

23 aug 2017, 09:09

Opera ‘La Bohème’ in een boerderij op het Hoogeland

Opera ‘La Bohème’ in een boerderij op het Hoogeland

Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september wordt de hartveroverende opera ‘La Bohème’ van Puccini opgevoerd in ‘De Buitenhof’, een boerderij net ten noorden van het oude Groninger dorp Bedum op het Groninger Hoogeland. De opvoering betreft een ‘opera op locatie’: de sfeer van een grote schuur met prachtig gebinte wordt uitgebuit in de regie en de plaatsing van het publiek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘La Bohème’ is het aangrijpende verhaal van de jonge dichter Rodolfo en zijn geliefde Mimi. Het laatnegentiende-eeuwse Parijs wordt geschetst als een stad waar kunstenaars als levensgenieters (Bohémiens) op zolders leven, en pleinen en kroegen vullen met hun verlangen naar een zinvol, onbekommerd bestaan. Maar als de geliefde Mimi ernstig ziek blijkt te zijn, verbleekt gaandeweg de onbekommerdheid.

‘La Bohème’ is een onweerstaanbare opera over een uit het leven gegrepen dilemma: de spanning tussen vrijheid & onbekommerdheid, versus verbondenheid & tragiek. In een tijdsbestek van zo’n twee uur prachtige muziek en toneel verplaatst de emotie zich van speelse luim naar droefenis om het onafwendbare einde...  De eerste opvoering op 1 Februari 1896 in Turijn (o.l.v. Arturi Toscanini) was volgens de eerste critici geen succes, maar het publiek bleek zich enorm te herkennen in het verhaal en bezweek voor de prachtige melodielijnen. De opera werd in Turijn 24 keer achter elkaar uitgevoerd en veroverde spoedig de Europese operahuizen!

De regie is in handen van regisseur Sybrand van der Werf, die zijn sporen de afgelopen jaren verdiende bij onder andere Opera Zuid, BarokOpera Amsterdam en Landschapsopera: ‘De Grensmaas’. De muzikale leiding ligt bij de jonge dirigent Pieter Bosma, die bij deze gelegenheid debuteert als operadirigent.

De productie wordt georganiseerd door ‘Opera op het Hoogeland’; deze projectgroep heeft als doel Opera’s als ‘verhalen over het leven’ dichter bij het Groninger publiek te brengen. Zowel orkest als koor is samengesteld uit een mix van professionele musici en gevorderde amateurs, voornamelijk uit het noorden van Nederland. Daarnaast biedt het project veelbelovende solisten een kans om in een uitdagende operaproductie te zingen. De productie wordt gerealiseerd middels een intensieve werkweek. ‘La Bohème’ wordt gesteund door diverse regionale en landelijke cultuurfondsen, alsmede sponsoren. Eerder (2014) produceerde de projectgroep met succes de opera ‘I Pagliacci’ van Leoncavallo.

‘De Buitenhof’ is vanuit Groningen en omstreken goed bereikbaar met fiets, trein, bus, auto, zie voor routes de site www.de-buitenhof.nl  Voor het parkeerbeleid: volg parkeerinstructies op de website.

Informatie & online-kaartverkoop, zie: www.de-buitenhof.nl. Toegangsprijs € 25,-; jongeren tot 25 jr € 12,50. NB: het aantal plaatsen is beperkt, dus boek tijdig!